Cadmus fordítás Cadmus

Frankeinstein egy szaúdi nő szemével

2018. 06. 01.


Egy erős nő, aki szembeszáll kora társadalmi korlátaival – a szaúd-arábiai származású rendezőnő, Haifaa al-Manszur a Frankenstein íróján, Mary Shelley-n keresztül mutatja be milyen változásokon megy keresztül hazája. Párhuzamot von a 19. századi Angliával, amikor a nőket jogilag is megkülönböztették a férfiaktól.

– Úgy gondolom, hogy Szaúd-Arábia sokat változik, egyre nagyobb a nyomás ilyen téren a művészeten is, és egyre nagyobb az igény, hogy a nők részt vehessenek a közéletben. Csodás látni, hogy a konzervatív királyságban ez történik, mert Szaúd-Arábia nagy hatással van a szomszédos országokra is – mondta a rendező.

A Mary Shelley-ről készült film bemutatja, milyen társadalmi kihívásokkal nézett szembe egy művelt, érdeklődő nő a férfiak irányította világban, és gyermekei elvesztése, viszonya a költő férjével, Percy Bysshe Shelly-vel, barátságuk Lord Byronnal, hogyan vezetett a Frankenstein megírásához.

A filmet az Egyesült Államokban és Oroszországban már bemutatták, az európai mozikba júliusban érkezik.

A 35 éves tiltás után Szaúd-Arábia nemrég megnyitotta mozijait a nagyközönség előtt, elképzelhető, hogy Haifaa al-Manszur alkotását honfitársai is megnézhetik.

Euronews

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑