Cadmus fordítás Cadmus

Görögország kiállt amellett, hogy hangágyúkat használ a migránsokkal szemben

2021. 06. 09.

Görögország szerdán kiállt amellett, hogy hangágyúkat használ a migránsokkal szemben a Törökországgal közös határán.

“A rendőrségnek a maga módján kell intéznie a dolgokat” – hangsúlyozta Nótisz Mitarákisz görög bevándorlásügyi miniszter brüsszeli látogatásán.

Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos a közös sajtótájékoztatójukon úgy fogalmazott, hogy a zajkeltő eszközök bevetése furcsa módja a határvédelemnek.

Az Európai Bizottság június elején kért magyarázatot az athéni vezetéstől, amely nem sokkal korábban ismertette a hangágyúk bevetésének tervét.

A berendezéseket két teherautóra szerelve vetik be az Évrosz határfolyó térségében. A hatóságok az erős hanghullámokkal próbálják elejét venni annak, hogy a migránsok átkeljenek a folyón Törökország területéről. A készülékek 162 decibeles zajt keltenek, ami nagyjából harmadával hangosabb egy dübörgő sugárhajtóműnél.

Johansson hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság erre nem utalt ki forrásokat. Az uniós testület egyébként pénzügyi értelemben támogatja a görög határvédelmet. “Remélem mindez összhangban áll az alapjogokkal” – mondta az uniós biztos, aki szerint jelenleg éppen ezt kívánják tisztázni.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑