Cadmus fordítás Cadmus

Hamarosan megkezdheti működését a gázai tengeri humanitárius korridor

2024. 03. 08.

 Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken kijelentette, hogy várhatóan a hétvégén megkezdi működését a Ciprus és a Gázai övezet közötti humanitárius folyosó, amelyen keresztül segélyszállítmányokat juttatnak el a palesztin rászorulóknak.

Ciprusi sajtótájékoztatóján von der Leyen elmondta, hogy egy jótékonysági csoport által gyűjtött és az Egyesült Arab Emírségek által támogatott segélyprojekt első hajója akár már pénteken elindulhat a lárnakai kikötőből, a tengeri folyosó megnyitására szombaton vagy vasárnap kerülhet sor.

“A ciprusi tengeri folyosót az Európai Unióval, az Egyesült Arab Emírségekkel és az Egyesült Államokkal közösen indítjuk el, az első hajó – egy jótékonysági csoport által gyűjtött élelmiszerrel a rakterében – a hétvégén, szombaton vagy vasárnap indulhat útnak” – mondta Ursula von der Leyen.

Nikosz Hrisztodulidesz ciprusi elnök azt mondta az AP hírügynökségnek, hogy a segélyszállítmánnyal megrakott első hajó, az Open Arms várhatóan szombaton indul el Lárnaka kikötőjéből a Gázai övezetbe.

Ujvári Balázs, az Európai Bizottság humanitárius segélyezésben és válságkezelésben illetékes szóvivője Brüsszelben azt mondta, hogy az Open Arms közvetlenül Gázába tartó útvonala számos logisztikai problémát vet fel. Hozzátette, hogy a misszióban az ENSZ ügynökségei és a Vöröskereszt is szerepet kapnak.

Ursula von der Leyden szerint a legnagyobb kihívást a segélyeknek a rászorulókhoz történő eljuttatása jelenti. “Tisztában vagyunk a Gázai övezet szárazföldi határain fennálló nehézségekkel, legyen szó a rafahi határátkelőről vagy a jordániai közúti folyosóról, ezért szükséges egy tengeri misszió elindítása” – mutatott rá.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint 31 ezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek. A sebesültek száma átlépte a 70 ezret. Az ENSZ adatai szerint már legkevesebb 1,7 millió gázai – az övezetben élők több mint 80 százaléka – menekült el otthonából.

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑