Cadmus fordítás Cadmus

Heves vita az ENSZ-ben a gázai konfliktusról

2018. 05. 16.

 

Heves vita alakult ki az ENSZ-ben az izraeli és a palesztin küldöttek között a gázai határnál zajló, halálos áldozatokat követelő tüntetéshullámról. Hétfőn 58 palesztin tüntetőt lőttek le izraeli katonák, kétezren megsebesültek.

Németország és Nagy-Britannia független vizsgálatot követelt a hétfői gázai, palesztin tüntetőkkel szemben alkalmazott fegyveres erőszakkal kapcsolatban.

Karen Pierce, az Egyesült Királyság ENSZ-nagykövete úgy fogalmazott, hogy nem halasztható későbbre a történtek kivizsgálása, és hozzátette: “A palesztinok békés tüntetéshez való joga elvitathatatlan, ugyanakkor aggasztó, hogy a gázai tiltakozásokat szélsőséges elemek kihasználják.”

A világot megosztja a konfliktus. Számos ország, így Franciaország, Lengyelország és Törökország elítélte az erőszakot, az Egyesült Államok viszont Izrael mellé állt a konfliktusban.

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet arról beszélt, hogy “az elmúlt napokban az Irán által támogatott Hamász terroristái támadták az izraeli erőket és infrastruktúrát. Az iráni rezsim azért szítja az erőszakot, hogy az egész Közel-Keletet destabilizálja, miközben saját népe alapvető emberi jogait sem tartja tiszteletben.”

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén a palesztin küldött emberiesség elleni bűntettnek nevezte, hogy az izraeli erők éles töltényekkel lövik a tüntetőket. Izrael viszont a gázai vezetőket és a Hamászt teszi felelőssé, hogy feltüzelik a palesztinokat.

Franciaország állandó képviselője emlékeztette a küldötteket, hogy a konfliktus kezdete óta az ENSZ-BT szótlan maradt, miközben határozottan ki kell állni az erőszak ellen az elmélyülő konfliktusban.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑