Cadmus fordítás Cadmus

Idén online találkozik a Szentföldi Koordináció január közepén

2021. 01. 11.

A Covid-19 járvány miatt idén online tartják a Szentföldi Koordináció hagyományos találkozóját, amelyen az Egyesült Államok, az Európai Unió, Kanada és Dél-Afrika püspökei vesznek részt.

Az érintett püspökök digitális találkozójának a célja a szentföldi egyház támogatása „imádságban és zarándoklatokon keresztül”, egyúttal pedig szeretnék a szentföldi keresztények helyzetét világszerte ismertté tenni, többek között az évenkénti közös tanácskozás eredményeinek és tapasztalatainak a figyelembevételével, amit a résztvevők mindegyike saját feladatának tekintett, miután a korábbi konferenciákat követően hazatértek saját közösségeikbe.

A szentföldi koordinációs testület hagyományos találkozóját minden év január közepén tartják, ám mivel a világjárvány jelenlegi helyzete idén ezt nem teszi lehetővé, ezért a következő, immár 21. találkozóját digitálisan, különféle streaming konferenciákon keresztül tartják, amelyekre január 16. és 21. között kerül sor. Várhatóan 15 püspök vesz részt, akik 11 püspöki konferenciát képviselnek szerte a világon, köztük most a DBK, a német katolikus püspöki konferencia is. Éppen a német püspökök honlapján olvasható a véleményük, miszerint idén „a szentföldi találkozó különösen fontos a világjárvány mostani helyzetében”.

Aggasztó anyagi helyzetben a szentföldi keresztények

A turizmusban és a zarándoklatokban dolgozó sok szentföldi keresztény számára a járvány elterjedése komoly károkat okozott, köztük súlyos gazdasági veszteségeket, melyek veszélybe sodorják számos család megélhetését. „Az amúgy is nehéz politikai és társadalmi helyzet így még nyomasztóbbá vált sok szentföldi keresztény család számára” – értékeli a helyzetet a német püspökök elemzése. Ebben a mostani 2021-es évben, jobban, mint valaha, szükség van a találkozó adta információcserére és a lehetőségek megvitatására”. A Szentföldi Koordináció hagyományos találkozóján idén részt vesz az új jeruzsálemi latin pátriárka, Pierbattista Pizzaballa érsek és a régió apostoli nunciusa, Leopoldo Girelli érsek is.

A teljes írást itt olvashatják el.

Vaticannews

 

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑