Idő előtt szabadon engedték Nargesz Mohammadi iráni emberi jogi aktivistát

Az iráni hatóságok idő előtt elengedték a börtönből Nargesz Mohammadi iráni emberi jogi aktivistát – számolt be egy igazságügyi szóvivő csütörtökön.

A 48 éves Nargesz Mohammadit az iszlám köztársaság biztonságának veszélyeztetése, kormányellenes propaganda terjesztése, valamint illegális csoport létrehozása és működtetése miatt tíz év börtönbüntetésre ítélték 2016-ban, de végül korábban szabadulhatott – idézte a szóvivőt a Tasznim félhivatalos iráni hírügynökség. Az aktivistát 2015 májusában tartóztatták le.

Mohammadi közismert emberi jogi aktivista Iránban, a halálbüntetés egyik harcos ellenzője. Korábban mérnökként és újságíróként dolgozott, majd az időközben betiltott Emberi Jogok Védelmezőinek Központja nevű szervezet szóvivője lett.

A zandzsáni börtönben raboskodó Mohammadi elengedését a nyáron többen követelték tüdőbetegségére hivatkozva.
Március óta több mint százezer iráni rab hagyhatta el a börtönt egy hatósági intézkedés keretében, amelynek célja a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése volt. Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa kedden kiemelten fontosnak nevezte, hogy a közel-keleti járványgócnak számító Iránban elengedjék a politikai foglyokat, hogy ne fertőződjenek meg még többen a koronavírussal.

Az iszlám köztársaságban 27 658 halálos áldozata és 483 844 fertőzöttje van a járványnak a hivatalos adatok szerint.
Irán 180 ország közül a 173. az Újságírók Határok Nélkül nevű szervezet sajtószabadság-ranglistáján.

MTI

 

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑