„Igazuk van. Ha a gázai palesztinok nem lőnek, senkit nem érdekelnek”

Ezzel (nem vicc, ezzel) a címmel jelent meg a legtekintélyesebb izraeli lap angol kiadásában a világhírű, rendszerkritikus Gideon Levy újságíró cikke, amely így kezdődik:

„Ki kell egyszerűen és becsületesen jelenteni: igazuk van. Semmi más választásuk nincs, mint hogy testükkel, tulajdonukkal, fegyvereikkel és vérükkel harcoljanak szabadságukért. Nincs más választásuk, mint a Kasszam (rakéta) és az  aknavető. Nincs más út nekik, kivéve az erőszak vagy a megadás. Erő használata nélkül nem tudják áttörni azt a kerítést, amely beszorítja őket, és erejük primitív, szánalmas és szinte megható.”

Később: ha csöndben vannak, Izrael és a világ fütyül sorsukra. Mikor is hallunk róluk? Ha lövöldöznek. Ezért nincs más választásuk. És ezért van igazuk, ha lőnek. Még akkor is, ha netán ártatlanok esnek áldozatul.

Persze, hogy az erőszak kegyetlen, de milyen más választásuk van?

Igazuk van, mert az izraeli propaganda figyelemelterelése és hazugságai  után semmi nem sötétítheti el azt a tényt, hogy egy hatalmas ketrecbe hajították őket életük végéig.

Falvaik mindegyikét elpusztították…

És Gáza népe mégsem adja fel.

Az esszé záró mondata: „Az elmúlt hetekben 118 halottat temettek. Ami annyi, mintha Izrael ötszáz embert temetne. De ők soha nem adják fel a harcot. És igazuk van.”

Lovasistvan.hu

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑