Cadmus fordítás Cadmus

IMF-től vett fel hitelt Pakisztán

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) beleegyezett abba, hogy újraindítsa a Pakisztánnak nyújtott 6 milliárd dolláros mentőcsomagot, ami segíteni fog az omladozó gazdaság stabilizálásában.

Az IMF ügyvezető igazgatósága még 2019 nyarán hagyta jóvá az ikerdeficittel küzdő ország talpra állítását segítő programot, ám eddig csak három részletet folyósítottak, és már kétszer is felfüggesztették az éppen esedékes összeg átutalását. Legutóbb az év elején 500 millió dollárt kapott az ország, majd a valutaalap ismét felfüggesztette a további folyósítást, mert Pakisztán nem hajtotta végre a vállalt gazdasági reformprogramot.

Az IMF hétfőn kiadott közleményében tudatta, hogy a mentőcsomag újraindításáról szakértői szinten megkötött egyezséget még jóvá kell hagynia az ügyvezető igazgatóságnak, és a következő részlet utalása függ attól is, hogy az iszlámábádi kormány milyen lépéseket tesz a további reformok végrehajtására.

A hatmilliárd dolláros, 39 hónap futamidejű hitelcsomag célja az volt, hogy Pakisztán csökkentse gazdasági sérülékenységét, valamint fenntartható és kiegyensúlyozott növekedési pályára álljon.

A stabilizációs programok, strukturális reformok támogatására szolgáló – közép- és hosszú távú – hitelkeretet biztosító kibővített megállapodás (Extended Fund Facility, EFF) értelmében az ázsiai ország azonnal lehívhatott nagyjából egymilliárd dollárt. A fennmaradó összeget szakaszosan kaphatta volna meg Pakisztán a negyedéves, illetve féléves felülvizsgálatok fényében.

Az ikerdeficittel – az egyszerre a folyó fizetési mérleg és az államháztartás hiányával -, valamint hatalmas adóssággal küzdő Pakisztán vezetésének az IMF-hitelért cserébe kemény megszorító intézkedéseket kell végrehajtania. Az államadósság csökkentését és a rugalmasság megteremtését szolgáló határozott fiskális konszolidáció mellett több éves terv keretében erősíteni kellett volna a hírhedten gyenge adórendszert, valamint széles körű reformokat végrehajtani.

A valutalap egyebek között azt kérte, hogy Pakisztán szüntesse meg a devizapiac feletti jegybanki ellenőrézt és piaci alapon határozzák meg a rúpia árfolyamát.

Privatizálják a veszteségesen működő közüzemi vállalatokat, és szüntessék meg az energiatermelés és a mezőgazdaság szubvencionálását. A reformok egy részét végrehajtotta a kormány, de politikai nyomások miatt nincs előrelépés a privatizációban és az állami támogatások megszüntetésében.

Pakisztán régi szövetségese, Szaúd-Arábia néhány hete jelentette be, hogy 3 milliárd dollárt helyez el a pakisztáni központi banknál, hogy segítsen biztonságos szinten tartani a kimerülő devizatartalékokat.

MTI, Portfolio.hu

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑