Cadmus fordítás Cadmus

Irak vizsgálatot indított az izraeli-orosz állampolgár elrablásának ügyében

2023. 07. 07.

Az iraki kormány vizsgálatot indított Elizaveta Curkov izraeli-orosz állampolgárságú akadémikus ügyében, akit márciusban raboltak el Bagdadban – közölte a sajtóval pénteken az iraki kormányszóvivő.

Bászim al-Avadi a Hasd es-Saabi (Népi Mozgósítási Erők) nevű iraki ernyőszervezethez közeli al-Ahd televíziónak adott nyilatkozatában elmondta, egyelőre várják a vizsgálat eredményét, további részleteket addig nem kívánnak nyilvánosságra hozni.

Curkov az amerikai Princeton Egyetem megbízásából indult Irakba egy kutatómunkát elvégezni és diplomamunkáját befejezni.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán közölte, hogy az akadémikus a közel-keleti országba orosz útlevelével utazott be, majd a Hasd es-Saabihoz tartozó Katáib Hezbollah nevű síita milícia hurcolta el. Netanjahu elmondta, hogy az illetékes izraeli hatóságok foglalkoznak az elhurcolt nő ügyével, akiről egyelőre nem tudni semmi közelebbit.

“Elizaveta Curkov még életben van, és úgy látjuk, Irak felelős a sorsáért és biztonságáért” – hangsúlyozta az izraeli kormányfő.

A Katáib Hezbollah szóvivője csütörtök esti Telegram-üzenetében mindössze annyit közölt, a milícia “mindent megtesz annak érdekében, hogy megtudja az Irakban működő +cionista ügynökök+ kilétét”, illetve fogadkozott, hogy leleplezik azokat, akik segítik őket.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑