Cadmus fordítás Cadmus

Irán Izraelt tette felelőssé a Forradalmi Gárda tagjainak haláláért Szíriában

2024. 01. 20.

Az iráni külügyminisztérium Izraelt tette felelőssé a szombati légicsapásért, amely egy damaszkuszi lakóépületben az iráni Forradalmi Gárda befolyásos katonai tanácsadói közül legkevesebb négy ember halálát okozta.

Az iráni külügyminisztérium közleményében elítélte a támadást, amit a SANA szíriai állami hírügynökség az “izraeli agresszió eredményének” nevezett.

A Mehr iráni félhivatalos hírügynökség szerint a légicsapásban elhunyt irániak a Forradalmi Gárda titkosszolgálatának tisztjei voltak. A Sabrin-News portál a legmagasabb rangú áldozatot Szadegh Omidszadeh hírszerző tisztként azonosította.

A Forradalmi Gárda megnevezte a négy áldozatot, de Omidszadehet nem említették, ugyanakkor a nyilvánosságra hozott nevek álnevek is lehettek.

A Tasnim iráni hírügynökség szerint legkevesebb nyolc ember halt meg a légicsapásban.

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja pedig legkevesebb hat ember haláláról számolt be a szíriai fővárost ért feltételezett izraeli rakétatámadásban. Értesülésük szerint a halottak között van a Forradalmi Gárda három parancsnoka, egy szíriai polgári személy, és további két ember, akinek a kiléte egyelőre nem ismert.

A támadás egy négyemeletes épületet ért a Mazze diplomatanegyedben, aminek következtében az épület teljesen megsemmisült. A megfigyelőközpont szerint az épületben Irán-barát parancsnokok találkozója zajlott.

Irán fenntartja magának a jogot, hogy a diplomáciai tiltakozás mellett bármikor reagáljon “a cionista rezsim terrorizmusára” – fogalmazott közleményében Nasszer Kanaáni külügyi szóvivő. “Ezeknek a magas rangú mártíroknak a vére nem folyt hiába” – tette hozzá.

A minisztérium a Szíria szuverenitása elleni támadásnak bélyegezte a történteket.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑