Cadmus fordítás Cadmus

Irán sikertelenül próbált meg elfogni két olajszállító hajót a Hormuzi-szorosban

2023. 07. 05.

Irán két olajszállító hajót is megpróbált elfogni a Hormuzi-szorosban, egyikükre tüzet is nyitott, a próbálkozást azonban az amerikai haditengerészet meghiúsította – jelentette az Egyesült Államok haditengerészetének ötödik flottája szerdán.

Timothy Hawkins közlése szerint a célponttá vált tankerhajók törvényesen közlekedtek a nemzetközi vizeken, amikor az iráni hadihajók rájuk támadtak.

A második hajót ért lövések a szóvivő szerint nem okoztak sebesülést vagy nagyobb kárt.

A Chevron amerikai olajvállalat közlése szerint az egyik támadás a hozzájuk tartozó Richmond Voyager nyersanyaghordozót célozta, ám sem a hajó, sem a legénység nem sérült meg.

Az iráni haditengerészet mindkét kísérlete az Irán és Omán közt elnyúló öbölben történt, az amerikai flotta szóvivője ugyanakkor nem árulta el, miként hárították el a tankerhajók elfogását.

Az amerikai haditengerészet közlése szerint Irán legalább öt kereskedelmi hajót fogott el az elmúlt két évben és több másikat zavart meg útján.

Az incidensek nagy része a Perzsa- és az Ománi-öböl közt húzódó Hormuzi-szorosnál történt, ahol a Vortexa elemző cég adatai szerint az összes kinyert kőolaj egyötöde áthalad.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑