Cadmus fordítás Cadmus

Irán újabb hadgyakorlatba kezdett az Ománi-öbölben

2021. 01. 20.

Újabb, ezúttal szárazföldi hadgyakorlatba kezdett kedden az iráni hadsereg az Ománi-öböl partján – közölte az állami televízió. Irán az elmúlt időszakban több hadgyakorlatot tartott, tovább élezve a nemzetközi feszültséget, amelyet egyrészt saját nukleáris programja, másrészt a leköszönő amerikai kormány élesen Irán-ellenes politikája okoz.

Az iráni hivatalos beszámoló szerint a minden évben megtartott, mostani gyakorlaton kommandós és légideszantegységek vesznek részt vadászrepülőgépek, helikopterek és katonai szállító repülőgépek támogatásával. A manővert Abdolrahim Muszavi vezérkari főnök felügyeli.

Az állami televízió kedden felvételeket közölt ejtőernyősökről, páncélozott járművekről és tüzelő rakéta-sorozatvetőkről.

“A hadgyakorlat általános célja értékelni a szárazföldi erők támadó és behatoló képességét a levegőből, szárazföldről és tengerről érkező ellenséggel szemben” – mondta Kiumarsz Heidari, a szárazföldi erők parancsnoka.

Irán újabban több hadgyakorlatot is tartott, nyomást gyakorlandó Joe Biden megválasztott amerikai elnökre az iráni atomprogramról szóló 2005-ös nemzetközi megállapodás miatt, amelyből Donald Trump most távozó elnök kiléptette országát. Biden közölte: lehetséges, hogy Washington ismét csatlakozik az iráni nukleáris programot féken tartani hivatott nemzetközi egyezményhez.

Az iráni Forradalmi Gárda szombati hadgyakorlatán tengerfelszíni célpontok ellen bevethető rakétákat próbáltak ki az állami tévé beszámolója szerint.

Előtte pénteken pedig a gárda szárazföldi célok ellen bevethető drónokkal és manőverező robotrepülőgépekkel hajtott végre gyakorlatot, “ellenséges bázisok” elleni támadást szimulálva.

A gyakorlatokat olyan időszakra időzítette Teherán, amikor viszonya Washingtonnal nagyon feszültté vált. A korábbi amerikai kormányzattal ellentétben ugyanis a Trump-kormány az elszigetelést és nyomásgyakorlást alkalmazta Iránnal szemben.

Az Egyesült Államok 2018-ban kilépett az Irán atomprogramjáról megkötött nemzetközi megállapodásból, és visszaállította a szankciókat az iszlám köztársasággal szemben.

Válaszul Irán is sorra mondta fel a megállapodásban vállalt kötelezettségeit, és ismét a megengedettnél nagyobb mértékben dúsított uránt kezdett előállítani. A 20 százalékos dúsítási szint jóval meghaladja a 2015-ben aláírt többhatalmi nukleáris megállapodásban megengedett 3,67 százalékot.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑