Cadmus fordítás Cadmus

Iráni külügyminiszter: Washington nem követelhet önmérsékletet, miközben támogatja Izrael Gázai övezeti háborúját

2024. 01. 16.

Diplomáciai megoldást sürgetett a Gázai övezetben dúló háború mielőbbi leállítása érdekében hétfőn egy teheráni tévés sajtótájékoztatón Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter, aki kijelentette, hogy “az Egyesült Államok nem követelhet önmérsékletet Irántól, miközben támogatja Izrael gázai övezeti háborúját”.

A miniszter emellett felhívta a washingtoni vezetés figyelmét arra, hogy “ne kösse össze az Egyesült Államok nemzeti és biztonsági érdekeit a bukásra ítélt izraeli miniszterelnök sorsával”.

Teherán egyebek között azzal vádolja Washingtont, hogy szemet huny az Izrael által a Gázai övezetben elkövetett “emberiesség elleni bűncselekmények” felett.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy “amíg a népírtás folytatódik a Gázai övezetben”, addig az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók nem fognak felhagyni az Izrael felé tartó vagy Izraelt védő kereskedelmi és hadihajók megtámadásával a Vörös-tengeren. Amirabdollahián ugyanakkor leszögezte, hogy a húszi vezetés biztosította Teheránt: “nem fognak semmilyen zavart sem kelteni a tengeri hajózásban”.

Joe Biden amerikai elnök pénteken “terrorista” csoportnak nevezte a jemeni húszikat, akik válaszukban “erős és hatékony válaszlépés” megtételét helyezték kilátásba.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint 23 ezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek. A sebesültek száma átlépte a 60 ezret.

MTI

 

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑