Cadmus fordítás Cadmus

Iráni tüntetések ügyében független vizsgálatról döntött az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa

2022. 11. 24.

Független vizsgálatról döntött az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa csütörtökön az iráni tüntetőkkel szembeni erőszak kapcsán.

A vizsgálat során szakértők feladata lesz az emberi jogok megsértéseinek eseteit dokumentálni, illetve az ezzel kapcsolatos bizonyítékokat begyűjteni az erőszak elkövetőinek felelősségre vonása végett – mondta Annalena Baerbock, az indítványt előterjesztő Németország külügyminisztere.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa 25 igen, 6 nem és 16 tartózkodás mellett hozta meg a döntést.
Baerbock közölte, hogy direkt azért ment el a tanácskozásra személyesen, hogy hangja legyen annak a több ezer embernek, aki Iránban a méltó és hátrányos megkülönböztetés nélküli életért száll síkra.

Kína az utolsó percben még megpróbálta a független vizsgálatot követelő cikkelyt töröltetni a határozatból.
Hadíje Karimi iráni diplomata a genfi tanácskozáson azzal vádolta meg a nyugati országokat, hogy az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát használják fel Irán ellen ezzel a “szégyenletes és visszataszító” lépéssel.

Iránban szeptember közepe óta tartanak a kormányellenes tiltakozások, amelyeknek ellenzéki csoportok szerint már több mint 300 halálos áldozatuk van, és az ENSZ emberi jogi főbiztossága szerint közülük 40 gyerek.

A tiltakozásokat a Mahsza Amini 22 éves iráni kurd nővel szembeni bánásmód váltotta ki, akit az erkölcsrendészet tartóztatott le, mert megsértette az iszlám köztársaság szigorú öltözködési szabályait, és az őrizetben meghalt. A tüntetések egyik központja Irán kurdok lakta térsége, ahol a tüntetők azt is a központi kormány szemére vetik, hogy etnikailag hátrányos helyzetbe hozza őket.

Humanitárius válságra figyelmeztetett az ENSZ emberi jogi főbiztosa

Humanitárius válság felé sodródik Irán az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint, aki csütörtökön, a világszervezet Emberi Jogi Tanácsának az iráni helyzettel foglalkozó rendkívüli ülésén elmondta, hogy már 14 ezer embert – köztük gyerekeket – vettek őrizetbe a szeptember óta tartó tüntetéseken.

Volker Türk a 47 tagállamot számláló testület genfi ülésén felszólította az iráni hatóságokat, hagyjanak fel a tüntetőkkel szembeni aránytalan fellépéssel, s leszögezte: Teherán téved, ha azt hiszi, “be lehet fagyasztani egy társadalmat”.
A tanácskozáson részt vevő Annalena Baerbock német külügyminiszter leszögezte: a jelenlegi iráni helyzet egyben “az ENSZ bátorságpróbája is”.

Emlékeztett arra, hogy jóllehet a világszervezetet az egyes államok szuverenitásának megvédésére hozták létre, “egy rezsim, amely az erejét arra használja, hogy eltiporja saját állampolgárai jogait, az a világszervezet által vallott értékeket is semmibe veszi”.

Hozzátette: mind ez idáig hiába sürgették Teheránt, tartsa tiszteletben az emberek jogait, “a válasz csak még több erőszak, még több halál volt”.

Hadidzsa Karimi, az iráni női és családjogi hivatal elnökhelyettese viszont politikailag motiváltnak nevezte az állításokat, és azt hangoztatta, hogy Irán teljes mértékben elkötelezett az emberi jogok védelme mellett. Emellett kijelentette: a közel-keleti országban több mint két hónapja zajló tüntetéseket “nyugati államok szervezik”, amelyek bele akarnak avatkozni Irán belügyeibe.

Felszólalásában Karimi leszögezte: az a Németország, amely ma az emberi jogok mellett áll ki, 35 évvel ezelőtt még Szaddám Husszein iraki diktátort látta el vegyi fegyverekkel, amelyekkel a bagdadi rezsim 13 ezer embert ölt meg az iráni Szerdest városában.

Az ülést Németország és Izland kezdeményezésére hívták össze, a két ország kéréshez pedig több mint 50 tagállam csatlakozott. A tervek szerint a résztvevők a nap folyamán szavaznak egy, az iráni helyzettel foglalkozó tényfeltáró bizottság felállításáról is, amelynek ötletét Dzsavaid Rehman, az ENSZ iráni emberi jogi ügyekkel foglalkozó jelentéstevője vetette fel.

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑