Cadmus fordítás Cadmus

Írország 20 millió eurót ad az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének

2024. 02. 15.

Írország bejelentette csütörtökön, hogy 20 millió eurót ad az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNWRA), és arra kérte azokat az országokat, amelyek nemrég felfüggesztették a támogatásukat, hogy vonják vissza ezt a döntésüket, és kezdjenek el újra pénzt folyósítani a szervezetnek.

A palesztinokat egészségügyi ellátással, oktatással és egyéb szolgáltatásokkal támogató UNRWA működése súlyos válságba került azt követően, hogy Izrael azt állította, az ügynökség alkalmazásában álló személyek is részt vettek a Hamász iszlamista mozgalom által tavaly október elején elkövetett terrortámadásban, amely miatt aztán kirobbant a Gázai övezeti háború az izraeli hadsereg és a Hamász között.

Kulcsfontosságú donorországok döntöttek úgy, hogy felfüggesztik az UNRWA-nak nyújtott eddigi pénzügyi támogatásukat.

Írország bejelentését megelőzően Spanyolország is jelezte múlt héten, hogy 3,5 millió euróval akarja támogatni a palesztinokat segélyező ENSZ-szervezet munkáját, illetve Portugália is bejelentett egy további egymillió eurós hozzájárulást.

“Arra biztatjuk a donorországokat, hogy folytassák a szervezet támogatását annak érdekében, hogy az képes legyen segíteni a több millió rászoruló palesztin menekültnek” – mondta Micheal Martin ír külügyminiszter Dublinban, miután megbeszélést folytatott Philippe Lazzarinivel, az UNRWA vezetőjével.

A tanácskozás előtt Lazzarini az RTE ír közszolgálati rádiónak elmondta, hogy az UNRWA működése márciusra veszteségessé válik, ha a befagyasztott támogatásokat nem oldják fel az országok.

Lazzarini az utóbbi napokban számos egyeztetést folytatott az Öböl-országokban és Brüsszelben is annak érdekében, hogy megszerezze a szervezet költségvetéséből kiesett mintegy 440 millió dollárt. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia korábban jelezte, mindaddig nem újítja meg az UNRWA támogatását, amíg le nem zárul az ENSZ belső vizsgálata az izraeli állításokkal kapcsolatban.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑