Cadmus fordítás Cadmus

Ismert egyiptomi demokráciapárti aktivista szabadon bocsátását sürgeti az ENSZ

2022. 11. 09.

Alaa Abdel-Fattáh ismert egyiptomi demokráciapárti aktivista szabadon bocsátására szólította fel Kairót kedden az ENSZ emberi jogi főbiztossága, és az éhségsztrájkoló aktivista miatti aggodalmának adott hangot.

Genfi sajtótájékoztatóján Ravina Shamdasani, az ENSZ emberi jogi főbiztosságának szóvivője elmondta, “rendkívül aggódnak” Abdel-Fattáh egészségi állapotáért, akiről két napja a családja sem tud semmit.

Az aktivista április 2. óta naponta csak egy csésze teát és egy kanál mézet volt hajlandó fogyasztani börtönében, egy hete pedig totális éhségsztrájkba kezdett, és vasárnap óta folyadékot sem vesz magához.

“Nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy Alaa él és eszméleténél van” – jelentette ki hétfői videóüzenetében Lejla Szouejf, az aktivista édesanyja, hozzátéve, hogy kedden ismét megpróbál kapcsolatba lépni a fiával.

A család elmondta azt is, hogy az egyiptomi hatóságok nem ismerik el a férfi brit állampolgárságát sem, amelyet nemrég, Londonban született édesanyja révén szerzett meg.

Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter a CNBC amerikai televízónak azt mondta, az ezzel kapcsolatos jogi eljárás még tart. Az aktivista éhségsztrájkjáról annyit mondott, “a hatóságok gondoskodnak Abdel-Fattáh egészségügyi ellátásáról a büntetésvégrehajtási intézményben érvényben lévő szabályok szerint”.

Abdel-Fattáhért több politikus is szót emelt: az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Volker Türk pénteken kapcsolatba lépett az arab ország hatóságaival az aktivista és más fogva tartottak ügyében, a világszervezet főtitkára, António Guterres pedig szintén felemlegette az ügyet Sarm-es-Sejkben az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 27. éves ülésének (COP27) margóján.

Rishi Sunak brit miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök szintén felszólalt Abdel-Fattáh szabadon bocsátásáért.
Az aktivista nagynénje, Ahdáf Szouejf írónő a BBC brit hírtelevíziónak azt mondta, a COP27 lehet Abdel-Fattáh “utolsó esélye a szabadulásra”.

Abdel-Fattáh a Hoszni Mubarak egyiptomi elnök bukásához vezető, 2011-es tüntetési hullám egyik vezéralakja volt. 2013-ban a gyülekezési törvény szigorítása ellen tartott megmozduláson őrizetbe vették és öt év börtönre ítélték. Fél évvel szabadlábra helyezését követően 2019-ben ismét letartóztatták, s azóta is rács mögött van.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑