Cadmus fordítás Cadmus

Ismét blokád alá vettek az iraki tüntetők egy kikötőt

2019. 11. 18.

Kormányellenes tüntetők ismét eltorlaszolták a dél-iraki Umm-Kaszr kikötőjének bejáratát, így az ott dolgozók és az áruszállító hajók nem tudtak bejutni – közölték helyszíni források hétfőn a Reuters hírügynökséggel.

A kikötő szokásos tevékenységének nagyjából az 50 százalékát tudja jelenleg elvégezni a blokád miatt, amely ha délutánig is fennmarad, teljesen meg fogja bénítani a működést.

A dél-iraki kikötőt már korábban is blokád alá vonták a tüntetők, október 29. és november 9. között. A lezárás első hét napja akkor több mint 6 milliárd dolláros kárt okozott az országnak egy kormányszóvivő közlése szerint.

Umm-Kaszr a legjelentősebb iraki kikötőváros a Perzsa-öbölben. Ide érkeznek a gabona-, növényi olaj- és cukorszállítmányok külföldről. Irak élelmiszerellátása nagy részben az importtól függ.

Irakban október eleje folytatnak gyakorta erőszakba és rendbontásokba torkolló demonstrációkat, amelyekben már több mint 320-an vesztették életüket, tüntetők és rendőrök egyaránt, a sebesültek száma pedig meghaladja a 15 ezret. A demonstrálók a mindent átható korrupció és a munkanélküliség ellen tiltakoznak, a kormány lemondását követelik, az utóbbi napokban pedig a szomszédos Irán ellen fordultak, tiltakozva a teheráni rezsim beavatkozása ellen az iraki belpolitikába és a Teheránhoz köthető nagyhatalmú síita milíciák tevékenysége ellen.

Szakértők szerint ez a legkomolyabb társadalmi felzúdulás Irakban Szaddám Huszein egykori elnök 2003-as bukása óta.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑