Cadmus fordítás Cadmus

Ismét több száz külföldi állampolgár hagyhatja el a Gázai övezetet

2023. 11. 07.

Több száz külföldi és kettős állampolgár hagyhatja el a Gázai övezetet kedden a palesztin határvédelmi hatóság által közzétett lista szerint.

Az Egyiptomba távozó 600 ember között mintegy 150 német útlevéllel rendelkező állampolgár is van, de Franciaországból, Kanadából, Ukrajnából, Romániából és a Fülöp-szigetekről érkezők is szerepelnek a listán.

Egyiptomi biztonsági források szerint hétfőn több mint 300 külföldi állampolgár hagyta el a Gázai övezetet, köztük 100 egyiptomi.
Az egyiptomi Sínai-félszigetre vezető rafahi átkelő az egyetlen olyan kijárat a Gázai övezetből, amelyet nem Izrael ellenőriz.

Elhagyhatja a Gázai övezetet a román állampolgárok első csoportja

 Elhagyhatja a Gázai övezetet a kimenekítésüket kérő román állampolgárok első csoportja – közölte kedden a bukaresti külügyminisztérium.

Az izraeli és az egyiptomi hatóságokkal kötött megállapodás alapján 103 román állampolgárnak és családtagjaiknak engedélyezték, hogy elhagyják Gázát, és a rafahi határátkelőn keresztül belépjenek Egyiptom területére. Az eljárásról a rámalláhi román képviselet tagjai tájékoztatták őket, Egyiptomba történő evakuálásukat a keddi nap folyamán, az előírt eljárások betartásával hajtják végre – tudatta a minisztérium.

A kimenekített román állampolgárokat a tárca válságstábjának konzuli csoportja veszi át a rafahi határátkelőn, ezt követően az egyiptomi román külképviselet munkatársai Kairóba kísérik őket, ahonnan különgéppel utaznak Romániába.
A kairói és tel-avivi román diplomáciai képviselet közben folytatja a párbeszédet az egyiptomi és az izraeli hatóságokkal annak érdekében, hogy befejezze a többi támogatást kérő román állampolgár és családtagjaik evakuálását a Gázai övezetből – olvasható a bukaresti külügyminisztérium közleményében.

Radu Filip román külügyi szóvivő kedden a Digi24 hírtelevízióban elmondta: 260, Gázában tartózkodó román állampolgár fordult a román hatóságokhoz, segítséget kérve a háborús térség elhagyásához. Az a tény, hogy egyelőre csak 103 román állampolgár számára sikerült megszerezni az evakuálási engedélyt, nem jelenti azt, hogy nem lesznek további kimenekített román csoportok, mivel azonban a térség biztonsági helyzete “nagyon képlékeny”, nem lehet megjósolni, hogy erre mikor kerül sor – mondta a külügyi szóvivő.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint tízezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek.

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑