Cadmus fordítás Cadmus

Iszlamista szélsőségeseket ítéltek halálra Bangladesben

Egy bangladesi bíróság halálra ítélt nyolc iszlamista szélsőségest egy könyvkiadó cég tulajdonosának hat évvel ezelőtti meggyilkolásáért – közölte szerdán egy ügyész újságírókkal.

Az elítéltek mind az Anszár al-Iszlám betiltott iszlamista szervezetnek a tagjai. Fejszál Arefin Dipant, a Dzsagriti Prokasoni nevű kiadóvállalat tulajdonosát dakkai irodájában gyilkolták meg 2015. október 31-án, ugyanazon a napon, amelyen egy másik könyvkiadó tulajdonosát, Ahmedur Rasid Tutult is meg akarták ölni, de ő túlélte a támadást.

Mindkét könyvkiadó a néhai Avijit Roy bangladesi-amerikai szabadgondolkodású író, blogger könyveit adta ki. Royt 2015 februárjában a dakkai könyvvásáron gyilkolta meg egy iszlamista szélsőséges.
Golam Szarvar Hán ügyész elmondta: a bíróság szerint Dipant a közrend megzavarásának és a szólásszabadság akadályozásának szándékával ölték meg gyilkosai.

Az ítélethirdetésen az elítéltek közül hat volt jelen, kettő szökésben van, egyikük egy nyugalmazott katonatiszt.
A muszlim többségű Bangladesben 2013 és 2016 között számos támadást követtek el szabadgondolkodású írók, bloggerek, akadémikusok és vallási kisebbségek vezetői és tagjai ellen.

E támadások elkövetőjeként az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezet vagy ezek helyi szövetségesei jelentkeztek, a nyomozóhatóság szerint inkább csak az utóbbiak voltak az elkövetők. A bangladesi biztonsági erők e támadások miatt több rajtaütést hajtottak végre a szélsőségesek búvóhelyein, és több mint százat megöltek közülük.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑