Cadmus fordítás Cadmus

Három palesztin meghalt, legkevesebb nyolc megsebesült Ciszjordániában

2022. 11. 29.

űárom palesztin férfi meghalt és legalább nyolcan megsérültek hétfő este az izraeli hadsereggel történt összecsapásban Ciszjordániában két külön incidensben – jelentette a Háárec című újság hírportálja kedden.

A palesztin egészségügyi minisztérium szerint három palesztin vesztette életét az izraeli hadsereg lövései nyomán két külön incidensben, Ciszjordánia különböző részein.

Kedd reggel a 22 éves palesztin Dzsavad Arimavit és 21 éves testvérét, Dafert ölték meg a Rámalláh melletti Kafr Einben az izraeli hadsereg lövései.

A palesztin Vörös Félhold mentőszolgálat közlése szerint korábban Hebron közlében több ember éles tűzben sebesült meg, egyikük súlyos sérüléseket szenvedett, miután mellkason lőtték, és később meghalt. A palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint a halálos lövés a Beit Ummar faluban élő Mofid Muhammad Akhalilt érte.

Hétfőről keddre virradó éjjelen két, tartalékos katonákat szállító izraeli katonai dzsip meghibásodott egy gyakorlat során. Zavargások törtek ki, miközben a katonák arra vártak, hogy evakuálják őket és járműveiket. Az incidens Ciszjordánia déli részén, a Hebrontól mintegy 11 kilométerre lévő Beit Ummar faluban történt. A helyi lakosok kövekkel dobálták a katonákat, akik válaszul tömegoszlató fegyvereket vetettek be, és tüzet nyitottak a tüntetőkre.

A járműveket és a katonákat sikeresen evakuálták a helyszínről. Izraelben március óta újabb tüntetéshullám indult.

A szinte minden éjjel zajló t razziák során több mint 2000 palesztint tartóztattak le, és több mint 138 palesztin halt meg, közülük sokan – de nem mindegyikük – támadások vagy biztonsági erőkkel való összecsapások során.

Izrael az 1967-es, “hatnapos” közel-keleti háborúban foglalta el Jordániától Ciszjordániát, valamint Kelet-Jeruzsálemet, és Egyiptomtól a Gázai övezetet. A nemzetközi jog szerint az izraeli hadsereg megszálló erőként van jelen a palesztin területeken. A palesztinok ezeken a területeken remélik független államukat.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑