Cadmus fordítás Cadmus

Izrael és a Hamász is hajlik a tűzszünetet meghosszabbítására

2023. 11. 27.

Izrael és a Hamász is kész folytatni a tűzszünetet, ha további túszok és fogva tartott palesztinok szabadulthatnak ki és humanitárius segély érkezik az övezetbe – jelentette a helyi média hétfőn.

“Üdvözlendő lenne, hogy minden további napon további tíz elhurcolt szabadon bocsátható” – fogalmazott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap este az izraeli túszok harmadik csoportjának visszatérése után.

“Visszahoztuk az elraboltak újabb csoportját – gyerekeket és nőket, és szívünk mélyéig meghatódunk, az egész nemzet, amikor látjuk a családok újraegyesítését” – mondta a kormányfő.

Ugyanakkor Netanjahu a háború folytatásának fontosságáról is beszélt Joe Biden amerikai elnökkel folytatott vasárnap esti telefonbeszélgetésén. “Elmondtam neki, hogy az egyezmény után minden erőnkkel visszatérünk, hogy megvalósítsuk céljainkat: a Hamász felszámolását, – annak biztosítására, hogy Gáza ne térjen vissza eredeti állapotába – és természetesen az összes túsz szabadon bocsátását” – tudatta a kormányfő.

A Fehér Ház beszámolója szerint beszélgetésük során Biden amerikai elnök és Netanjahu egyetértett abban, hogy “a munka még nem fejeződött be, és folytatják a munkát az összes elrabolt kiszabadításáért”.

Emellett Washingtonban elmondták, hogy “a két vezető tárgyalt az ellenségeskedések beszüntetéséről és a Gázai övezetben szükséges humanitárius segélyek növeléséről is. Netanjahu köszönetet mondott az elnöknek fáradhatatlan erőfeszítéseiért a közvetítésben és a megállapodás teljes körű végrehajtásában.”

Izrael vasárnap este megkapta az egyezmény jelenlegi állás szerint utolsó, negyedik napján, hétfőn kiszabaduló tizenegy túsz névsorát, és a hatóságok értesítették az elraboltak családtagjait arról, hogy rajta vannak-e a listán.

Még közel 180 izraeli túsz van a Hamász fogságában.

A Gázai övezetet uraló Hamász eddig 39 elhurcolt Izraelit engedett szabadon az ideiglenes tűzszünet első három napján. A megállapodás értelmében 150 fogva tartott palesztint engednek ki izraeli börtönökből, s cserébe a Hamász elenged összese ötven túszt,, nőket és gyermekeket.

Az egyezmény meghosszabbítása esetén minden újabb tűzszüneti napért tíz izraeli túszt engednek el, cserébe harminc palesztinért és humanitárius segélyekért. A Hamász bejelentette szándékát a fegyverszünet meghosszabbítására, és a felek egyiptomi és katari közvetítéssel tárgyalnak az folytatásról.

Izrael kifogásolja a Hamász által hétfőn szabadon engedendő túszok névsorát

Izrael kifogásolja a Hamász által hétfőn szabadon engedendő túszok névsorát, emiatt várhatóan késik az újabb csoport eredetileg délutánra tervezett átadása – jelentette hétfőn a helyi média.

Izraeli tisztviselők megvizsgálták a listát, amelyet a Hamász átadott a hétfőn szabadon bocsátandó túszokról, és több ponton is problematikusnak találták. Ezért egyelőre nem értesítették a rajta lévők hozzátartozóit, hanem megpróbálják elérni a lista módosítását a Gázai övezet uraló szervezettel kötött megállapodásnak megfelelően.

A katari közvetítők próbálják megoldani azokat a problémákat, amelyeket a felek felvetnek a szabadon engedendő túszok és az izraeli börtönökből kiengedendő palesztin rabok listájával kapcsolatban.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint tízegyezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek.

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑