Cadmus fordítás Cadmus

Izrael nem add újabb vízumot a palesztin területekért felelős humanitárius ENSZ-tisztségviselőnek

2023. 12. 01.

Izrael nem hosszabbítja meg az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalában (OCHA) a palesztin területekért felelős tisztségviselő vízumát – közölte pénteken Stéphane Dujarric, a világszervezet szóvivője.

Elmondása szerint az izraeli hatóságok arról tájékoztatták az ENSZ-t, hogy nem hosszabbítják meg Lynn Hastings decemberben lejáró vízumát. Hangsúlyozta, hogy az ENSZ munkatársai nem lépik túl a vízumok érvényességét.

Dujarric azt is leszögezte, hogy Hastings António Guterres ENSZ-főtitkár teljes bizalmát élvezi.

Az izraeli külügyminisztérium egyik szóvivője nemrégiben részrehajlással vádolta a világszervezetet, és szégyenteljesnek nevezte az ENSZ válaszát a palesztin radikális iszlamista Hamász október 7-i összehangolt támadására Izrael déli része ellen, amely mintegy 1200 ember életét követelte.

“Izrael ezért úgy döntött, hogy egyenként megvizsgálja az ENSZ képviselőinek kiadott vízumokat” – tette hozzá az izraeli szóvivő.
Az OCHA ugyanakkor többször bírálta a Gázai övezetbe eljutó humanitárius segélyek elégtelen voltát.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint tízötezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑