Cadmus fordítás Cadmus

Izraeli katonák törtek be a Gázai övezetbe

2023. 10. 22.

Izraeli katonák törtek be Gázai övezetbe. A hadsereg szerint páncélozott és gyalogsági egységek felderítő hadműveleteket végeztek a Hamász állásairól és az elrabolt túszok hollétéről. Az izraeli hadsereg közben ismét módosította a túszok számát, úgy tudják, 222 embert tart fogva a palesztin szervezet. Az elmúlt éjjel és hajnalban Izrael a Gázai övezetben és Libanonban is az ellenállók állásait támadta. A hadsereg szerint ezzel készítik elő a szárazföldi hadműveletek megkezdését.

Kiégett házak, felperzselt kertek – ennyi maradt a beeri kibucból, a Hamász  fegyvereseinek október 7-i támadása után. Földgépekkel kezdték meg a takarítást, még a sokat látott mentőegységek is megdöbbentek a látványon.

Éjszaka a libanoni határon is voltak katonai műveletek, Izrael egyebek mellett meghiúsította, hogy a Hezbollah páncéltörő rakétával mérjen csapást a határ melletti Slomi falura.
„Nem voltunk felkészülve arra, ami itt fogadott bennünket. Ilyet én sehol nem láttam, pedig életem során láttam már pusztítást, holttesteket, de ilyet, mint itt ,még elképzelni sem tudtam” – mondta a mentőegység egyik tagja.

A Hamász betört Izrael területére, öltek, pusztítottak mindent és mindenkit, akivel csak találkoztak, közben rakétákkal lőtték a határmenti településeket. Izraelben 1400-an vesztették életüket, több mint ötezren megsebesültek, a Hamász és más fegyveres csoportok 222 túszt vittek magukkal a Gázai-övezetbe.

Az izraeli államfő a Sky Newsnak adott interjúban azt mondta, a beeri kibucban olyan adathordozók voltak a palesztin harcosoknál, amelyeken cián alapú vegyifegyver készítésének módját írták le.
Izrael a támadásra válaszul ellencsapásokat mér a Hamász állásaira. A hét vége óta ezek az eddigieknél is intenzívebbé váltak. Az elmúlt 24 óra során több mint 300 célpontot semmisített meg a légierő. Izraeli források szerint a Hamász és az Iszlám Dzsihád  által használt alagutakat, irányítóközpontokat, semmisítettek meg.

A palesztin Vöröskereszt szerint az izraeliek kórházakhoz közeli területeket is bombáztak. Az izraeli támadásokban legkevesebb 27-en életüket vesztették.
Közben 14 teherautóból álló segélykonvoj érkezett meg vasárnap Egyiptomból a Gázai övezetbe. A teherautókon orvosi eszközöket, élelmiszereket és egyéb segélyeket szállítottak. Szemtanúk üzemanyagot szállító tartálykocsit is láttak áthaladni a határon. A Gázai övezetben vezető átkelőnél további 155 teherautó várakozik a bejutásra.

A rafahi határátkelőt szombaton nyitották meg először, akkor 20 teherautónyi humanitárius segély jutott be Gázába. Szakértők szerint mindez csepp a tengerben, a térségben katasztrofális állapotok uralkodnak.

A gázai humanitárius helyzet már a Hamásznak az Izrael elleni október 7-i támadása előtt „reménytelen” volt.
Emiatt is közös nyilatkozatban szólították Izraelt az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Olaszország és Kanada vezetői, hogy védje meg a harcokban részt nem vevő civileket, ugyanakkor hangsúlyozták, támogatják Izrael önvédelemhez való jogát.

A két hete kezdödő izraeli bosszúhadjáratban 4385 gázai halt meg, és 13 651-en sebesültek meg. A halálos áldozatok között 1756 gyermek és 967 nő van – közölte a palesztin egészségügyi minisztérium.

M1, Hirado.hu

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑