Cadmus fordítás Cadmus

Izraeli légitámadás érte a Hezbollah szíriai hadállását

2024. 02. 02.

 Izraeli légitámadás érte az Irán-barát Hezbollah libanoni síita milícia egyik hadállását a szíriai főváros, Damaszkusz közelében pénteken, legkevesebb három fegyveres meghalt – közölték a helyi források.

Idén ez már a nyolcadik légicsapás Szíriában. A három halott fegyveres közül az egyik iráni, egy másik iraki nemzetiségű volt, a harmadikat nem tudták azonosítani.

A SANA szíriai állami hírügynökség az arab ország légvédelmére hivatkozva megerősítette a légicsapás hírét, hozzátéve, hogy a légvédelem több rakétát megsemmisített a támadók közül.

Éppen az előző nap közölte a Reuters hírügynökséggel több meg nem nevezett forrás, akiknek vannak információik az ügyben, hogy az iráni Forradalmi Gárda visszahívta több magas rangú tisztjét Szíriából amiatt, hogy az utóbbi hónapokban több embere életét vesztette ott valószínűleg célzott izraeli légicsapásokban, és helyettük inkább a Hezbollahra támaszkodik, amely szintén jelen van Szíriában mint Teheránnal szövetséges erő.

A szíriai háború kitörése óta Izrael több száz alkalommal hajtott végre légicsapásokat Szíria ellen. Eleinte a védekezésre és menekülésre kényszerülő iszlamista csoportoknak próbált légitámogatást biztosítani, majd az egyre erőteljesebben előrenyomuló szíriai hadsereg és szövetségesei ellen indított támadásokat. Az elmúlt időszakban Szíria és a vele szövetséges katonai szervezetek fokozzák erőiket és fegyverkészleteiket a térségben amitől Izrael tart.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑