Cadmus fordítás Cadmus

Izraeli támadás során eltűnt egy orosz katonai repülőgép a Földközi-tengeren

2018. 09. 18.

Eltűnt egy Il-20 típusú orosz katonai repülőgép 14 fővel a fedélzetén a Földközi-tengeren, az északnyugat-szíriai Lattakia elleni izraeli rakétacsapások idején – közölte keddre virradóra az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a gép visszatérőben volt a hmejmími orosz bázisra, amikor 35 kilométerre a szíriai partvonaltól megszakadt vele az összeköttetés. A legénység sorsáról egyelőre nem tudni semmit. Az orosz védelmi minisztérium hangsúlyozta: az Il-20 jele akkor tűnt el a radarernyőkről, amikor négy izraeli F-16-os vadászbombázó csapást mért a szíriai hadsereg létesítményeire Lattakiában.

„Ugyanebben az időben az orosz rádiólokációs légtérfigyelési eszközök rakéták indítását regisztrálták a térségben tartózkodó Auvergne nevű francia fregattról” – tette hozzá a tárca. A moszkvai minisztérium közölte azt is, hogy a hmejmími orosz légitámaszpontról kutató-mentő műveletet indítottak.

Az izraeli hadsereg a TASZSZ orosz hírügynökség megkeresését azzal utasította el, hogy nem kommentál külföldi sajtóhíreket. Hétfőn este a Földközi-tenger irányából rakétacsapást mértek az északnyugat-szíriai Lattakia városára, a szíriai légvédelem több rakétát lelőtt.

A levegőben megsemmisített rakétákról szóló értesülések érkeztek Homsz, Hama és Tartúsz városokból is.

Az Al-Mayadeen libanoni televíziós csatorna tájékoztatása szerint pilótanélküli drónok is részt vettek a mintegy másfélórás támadásban, amelyben legalább tízen megsebesültek.

Zuheir Harbutli szíriai energiaügyi miniszter szerint a támadások következtében megszakadt áramszolgáltatást időközben sikerült helyreállítani Lattakiában, illetve az azonos nevű tartományban.

Az Al-Akhbariya állami televízió több hatalmas robbanásról jelentett Lattakia ipari körzetéből, ahol a Sky News Arabiya pánarab hírtelevízió szerint a szíriai kormányerők és a velük szövetséges Irán támogatását élvező milíciák egyik rakétalerakata van.

A SANA állami hírügynökség szerint egyelőre nem világos ki hajtotta végre a támadást, de azt feltételezik, hogy izraeli légicsapásról van szó. Izraelt aggasztja Irán és a Hezbollah katonai műveleteinek kiterjedése, amelyekkel a Szíriai Arab Hadsereget támogatják.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑