Cadmus fordítás Cadmus

Izraeli védelmi miniszter: az izraeli csapatok “Gázaváros szívében vannak”

2023. 11. 07.

Az izraeli hadsereg (IDF) csapatai Gázavárosban, az Hamász fellegvárának “szívében vannak” hadműveletük során – jelentette ki kedden Joáv Galant védelmi miniszter televíziókban közvetített sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta, hogy Izraelnek nem áll szándékában a háborút követően kormányozni a palesztinok lakta, part menti sávot.
“Az IDF erői Gázaváros szívében vannak. Északról és délről nyomultak be oda. A szárazföldi, a légi és a tengeri erők közösen rohamozták meg a várost” – mondta.

“Gyalog, páncélozott járművekkel és harckocsikkal haladnak utászok segítségével minden irányból, és egyetlen célpontjuk van, a Hamász-terroristák Gázavárosban, infrastruktúrájuk, parancsnokaik, bunkereik, kommunikációs központjaik. Szorul a hurok Gázaváros körül” – hangoztatta Galant.

A védelmi miniszter a várost “az ember építette legnagyobb terroristabázisként” jellemezte. Mint mondta, a város alatt sok kilométernyi alagút húzódik, részben olyan iskolák és kórházak alatt, amelyekben a szélsőségesek fegyverraktárakat, kommunikációs központokat és rejtekhelyeket rendeztek be.

Közölte, hogy Jahja Szinvárt, a Hamász gázai vezetőjét elszigetelték bunkerében.

Egy újságíró azon kérdésére, hogy kinek az ellenőrzése alatt lesz az övezet a háború után, így válaszolt: “Azt tudom megmondani, hogy ki nem fogja kormányozni a Gázai övezetet. Sem a Hamász, sem Izrael. Minden más lehetséges”.

Galant újfent felszólította a palesztin civil lakosságot, hogy dél felé hagyja el Gázavárost a saját biztonsága érdekében.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök megerősítette védelmi minisztere kijelentéseit, hozzátéve, hogy nem lesz tűzszünet, sem üzemanyagszállítás a Gázai övezetbe, amíg a Hamász szabadon nem engedi az elhurcolt túszokat. A hadművelettel kapcsolatban pedig kijelentette, hogy “nem fognak megállni”.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint tízezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek.

 

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑