Cadmus fordítás Cadmus

Kabul nemzetközi segítséget kér a Pakisztánból kitoloncolt afgánok javára

2023. 11. 07.

Az Afganisztánt kormányzó tálib vezetés nemzetközi segítséget kér a Pakisztánból visszatoloncolt afgán menekültek számára – közölte kedden a tálibok menekültügyi minisztériuma az X-en.

A közlemény szerint a kabuli vezetés nem tud egyedül megbirkózni a problémával, nincs elegendő szállás, ruházat és élelmiszer.
“A hideg időjárás okozta problémák elkerülése érdekében kérjük az ENSZ-t és a külföldi országokat, hogy nyújtsanak több és jobb támogatást” – áll a közleményben.

A pakisztáni hatóságok október elején jelentették be, hogy november 1-jéig minden illegális bevándorlónak el kell hagynia az országot, ellenkező esetben kiutasítják és kitoloncolják őket.

Tartva a kitoloncolástól naponta több ezer afgán menekült tér vissza Afganisztánba, a múlt heti határidő lejárta óta pedig több tízezer afgánt toloncoltak ki a pakisztáni hatóságok is.

A segélyszervezetek arra hívták fel a figyelmet, hogy sok embernek, aki a tálibok hatalomátvétele után hagyta el Afganisztánt, semmije sem maradt hazájában, és a közelgő télen súlyos humanitárius szükséghelyzet alakulhat ki az országban.

A Pakisztáni Emberi Jogi Bizottság (HRCP) az X-en közzétett közleményében súlyos vádakkal illette a pakisztáni kormányt, miután olyan információk jutottak a birtokába, amelyek szerint a pakisztáni hatóságok több esetben családjuktól elszakított kiskorúakat toloncoltak ki.

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑