Cadmus fordítás Cadmus

Kapitulál Keelet-Ghouta egyik iszlamista csoportja

2018. 03. 21.

Orosz közvetítéssel megállapodás született egy kelet-ghoutai városban arról, hogy egy iszlamista csoport tagjai megadják magukat, és szabadon távozhatnak egy északnyugat-szíriai területre, amely a terroristák ellenőrzése alatt áll.

Az Ahrar Al-Sham nevű szaúdi finanszírozású iszlamista csoport fegyvereseii beleegyeztek abba, hogy leteszik a fegyvert Haraszta városban. Az evakuálásról napok óta folytak a tárgyalások. A megállapodás életbe is léphet, amint bejelentik a tűzszünetet, akár már szerdán – közölte egy forrás. Más források szerint viszont a gyakorlati megvalósításra még néhány napot várni kell.

A megállapodás része az is, hogy a városból kimenekítik a sebesült civileket is – tették hozzá a tervet ismerő források, hozzátéve, hogy a település polgári lakosainak „elmondhatatlan szenvedésben” van részük. A szíriai hadsereg az elmúlt két hétben több mint 80 ezer embert menekített ki Kelet-Ghoutából.

A Harasztaban zajló harcok a legádázabb kelet-ghoutai csaták közé tartoztak az utóbbi években. Március elején a kormányerőknek sikerült elvágniuk a várost az iszlamisták kezén lévő többi területtől Kelet-Ghoutában. Vasárnap a szíriai hadsereg ultimátumot adott a harasztai iszlamistáknak, hogy adják meg magukat.

A harasztai megállapodás után várhatóan nagyobb lesz a nyomás két másik nagyobb iszlamista csoporton is, hogy maguk is fogadjanak el egy hasonló kiegyezést. A Kelet-Ghouta déli részét ellenőrző Fajlakk Al-Rahman és az északon hatalmon levő Dzsaish al-Iszlam azonban eddig határozottan elutasította Oroszország arra vonatkozó ajánlatát, hogy terroristáik távozzanak a területről.

A szíriai kormányerők és szövetségeseik – hetekig tartó heves bombázások árán – mintegy 70 százalékát visszafoglalták már az iszlamisták által ellenőrzött területeknek a Damaszkusz melletti Kelet-Ghoutában.

Orientalista.hu – MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑