Cadmus fordítás Cadmus

Kelet-afrikai vezetők tűzszünetet követeltek a Kongóban

2023. 02. 05.

Haladéktalan tűzszünetet követeltek a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén a Kelet-afrikai Közösség (EAC) vezetői szombati csúcstalálkozójukon Burundi fővárosában, Bujumburában.

A tanácskozáson Ruanda, Kongó, Uganda, Kenya, Tanzánia és Burundi államfői, illetve vezető tisztségviselői vettek részt.
Zárónyilatkozatukban a haladéktalan tűzszüneten felül a külföldi, illetve fegyveres csoportok kivonását sürgették a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti feléből, valamint felkérték a regionális katonai vezetőket, hogy egy héten belül találkozzanak és határozzák meg a csapatkivonás ütemtervét.

“A csúcstalálkozó résztvevői ismételten felszólították a feleket a feszültség oldására” – olvasható a dokumentumban.
Felix Tshisekedi kongói elnök a szombati egyeztetésen óva intette Jeff Nyagaht, az EAC Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén bevetett fegyveres erőinek kenyai parancsnokát a részrehajlástól a Március 23. Mozgalom (M23) tuszi lázadószervezet irányába.  “Ne kivételezzen az M23-al. Szégyenletes lenne, ha lakosság ön ellen fordulna” – intézte szavait a kongói elnök Nyagah felé egy videóban, amelyet a Twitteren tettek közzé. “Azért jött, hogy segítsen, nem pedig gondokat okozni. Figyeljen erre. Beszéljen a lakossággal” – figyelmeztette Tshisekedi a katonai vezetőt.

Az EAC tavaly áprilisban döntött egy regionális haderő telepítéséről a válságövezetbe. A Kongói Demokratikus Köztársaság keleti része a világ egyik legveszélyesebb térségének számít: amerikai becslések szerint körülbelül 130 különböző fegyveres milícia aktív a területen, és gyakoriak a kínzások és a nemi erőszak is.

Az M23 milícia október 20. óta jelentős területeket foglalt el Észak-Kivuban fenyegetve a tartományi fővárost, Gomát is. Mindezek miatt diplomáciai válság is kialakult a szomszédos Ruandával, mivel a kinshasai vezetés szerint Kigali támogatja a tuszi lázadószervezet vérengzéseket elkövető harcosait. Az erőszakhullám miatt több mint félmillió ember volt kénytelen elmenekülni otthonából tavaly márciusa óta.

A regionális vezetőknek novemberben sikerült kialkudnia egy rendezési tervet, amelynek alapján a lázadók visszavonultak volna nemrég elfoglalt területeikről január 15-ig. Ez azonban nem történt meg. Az ENSZ belső jelentései szerint a felkelők nem veszik figyelembe a tűzszünetre és a csapatkivonásra vonatkozó rendelkezéseket. Január 23-án az M23 ellenőrzésük alá vonták Kitshanga települést és egy fontos útvonalat tovább elszigetelve Goma városát.

Az ENSZ kongói missziója, a MONUSCO vasárnap közölte, hogy egy békefenntartó életét vesztette egy másik pedig komoly sebeket szerzett, amikor találatok érték a világszervezet által üzemeltetett egyik helikoptert, amely sikeresen le tudott szállni Gomában. A helikoptert röviddel Beni városában történt indulását követően érte támadás.

Az ENSZ helyi missziójának keretében mintegy 18 200 békefenntartót állomásoztat a kongói válságövezetben.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑