2019. 03. 19.

Két éven át raboltak el és kínoztak disszidenseket Jamal Hasogdzsi gyilkosai

A csapattal még egy kórboncnok is érkezett, az ő értő iránymutatása alatt darabolták fel a meggyilkolt újságíró holttestét a szaúdi konzul isztambuli villájában.

A The New York Timesban jelent meg a történet, miszerint Mohamed bin Szalman herceg, Szaúd-Arábia magát progresszív reformerként beállító kvázi vezetője már bő egy évvel Dzsamál Hasogdzsi, a disszidens szaúdi újságíró meggyilkolása előtt engedélyt adott egy szaúdi disszidensek elhallgattatását célzó titkos kampányra.

A lap azt írja: Dzsamál Hasogdzsival, a Washington Post publicistájával felkészült csapat végzett Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán. A csapattal még egy kórboncnok is érkezett, az ő értő iránymutatása alatt darabolták fel a meggyilkolt újságíró holttestét a szaúdi konzul isztambuli villájában.

Az amerikai hírszerzés információi szerint nem ő volt az egyetlen, és még csak nem is az első disszidens, aki szerencsétlenségére ennek a csapatnak a kezébe került: legalább egy tucatnyi akciót hajtottak végre 2017, Mohamed bin Szalman hatalomra kerülése óta. A titkosszolgálatok hitszónokok, értelmiségiek és aktivisták tucatjait vették őrizetbe, köztük olyanokat is, akik csak valamilyen gúnyos megjegyzést tettek a kormányra a Twitteren.

Korábban a szaúdi illetékesek tagadták a gyorsreagálású egység létezését, de nem kívántak ezzel kapcsolatos kérdésekre válaszolni. Hasogdzsi meggyilkolása után annyit elismertek, hogy a titkosszolgálatnak érvényes parancsa van rá, hogy “hazahozza” a disszidenseket.

A hírek szerint ugyanez a Gyorsreagálású Beavatkozó Csoport vett részt a koronaherceg “korrupcióellenes kampányában” is, melynek valódi célja a kiterjedt szaúdi uralkodócsalád renitenseinek behódoltatása volt. És ugyanez a csoport rabolta el azokat a nőjogi aktivistákat is, akiknek a múlt héten kezdődött a perük. Az ő bűnük az volt, hogy nőként autót vezettek. Őket a Times szerint először a királyi család egy használaton kívül palotájában tartották fogva, ahol rendszeresen verték, kínozták, nemi erőszakkal fenyegették őket.

Az amerikai hírszerzésnek a Times értesülései szerint nincs döntő bizonyítéka arra, hogy Mohamed bin-Szalman rendelte volna el Hasogdzsi meggyilkolását.

Az amerikai titkosszolgálatok helyzetértékelése komoly szakadást okozott köztük és az elnök, Donald Trump között, aki stratégiai szövetségesként tekint Szaúd-Arábiára.

szmo.hu

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑