Cadmus fordítás Cadmus

Két robbantás történt a kabuli repülőtér környékén

2021. 08. 28.

Legalább két robbantás történt csütörtökön az afgán főváros, Kabul repülőterének környékén – közölte az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon). A robbantásban különböző források szerint legalább 13 ember életét vesztette, további több mint 60 megsebesült.

Az első híradások még robbanásokról szóltak, de csütörtök délutánra kiderült: robbantásokat követtek el. Egy neve elhallgatását kérő amerikai forrás azt közölte a Reuters brit hírügynökséggel: amerikai tisztségviselők határozottan úgy vélik, hogy a támadásokért az Iszlám Állam dzsihadista szervezet helyi ága, az úgynevezett Iszlám Állam – Horaszán Tartomány a felelős. Ez utóbbi azonban nemcsak az amerikaiakkal, hanem a radikális iszlamista tálibokkal is szemben áll.

Egy tálib tisztségviselő elmondása szerint a támadásokban legalább 13 ember vesztette életét, köztük gyerekek, és több tálib biztonsági őr is megsebesült.

Az Emergency olasz egészségügyi segélyszervezet által működtetett kabuli kórház arról tájékoztatott, hogy több mint 60 sebesültet szállítottak be hozzájuk. Egy amerikai tisztségviselő a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, hogy előzetes információk szerint a támadásokban legalább öt amerikai katona is megsebesült, egyikük súlyosan.

A támadások nem sokkal azután következtek be, hogy nyugati országok felszólították a repülőtér környékén napok óta az evakuálási repülőkre várakozó afgán állampolgárokat: hagyják el a környéket az Iszlám Állam lehetséges merényletének veszélye miatt.

John Kirby, a Pentagon szóvivője közölte: az egyik robbantás a repülőtér déli részén található Abbey Gate-nél, míg a másik a közeli Baron Hotel nevű szállodánál történt. Amerikai tisztségviselők szerint legalább az egyik robbantást valószínűleg öngyilkos merénylő idézte elő.

Az Egyesült Államok kabuli nagykövetségének tájékoztatása szerint tűzpárbajról is érkeztek beszámolók.
Egy fehér házi tisztségviselő közölte: Joe Biden amerikai elnököt rögtön tájékoztatták az első robbantást követően. Biden az afganisztáni helyzet miatt azonnal tanácskozást hívott össze biztonsági tisztségviselőkkel.

Német miniszter: erősödik az Iszlám Állam támadásának veszélye Kabulban

Egyre nagyobb a kockázata annak, hogy merényletet hajt végre az Iszlám Állam terrorszervezet a kabuli nemzetközi repülőtérnél – jelentette ki a német védelmi miniszter csütörtökön Berlinben.

Annegret Kramp-Karrenbauer a német hadsereg (Bundeswehr) kabuli kimenekítő műveletéről tartott napi tájékoztatóján kiemelte, hogy a terrortámadás kockázatának növekedése miatt elkezdődött a küldetés “legveszélyesebb, leghektikusabb és legérzékenyebb szakasza”.

Mint mondta, “nagyon konkrét értesülések vannak lehetséges veszélyhelyzetekről, és ezeket nagyon komolyan kell venni.”

Ezért előfordulhat, hogy hamarosan nem lehet majd folytatni a küldetést – tette hozzá, aláhúzva, hogy nemcsak a kimenekítendő emberek, hanem a német katonák épsége is veszélyben van.

Azzal kapcsolatban, hogy több német hírportál egybehangzó értesülése szerint már csütörtökön lezárják a műveletet, a miniszter elmondta: minden erővel az emberek kimenekítésén dolgoznak, de figyelembe kell venni a terrorveszélyt.
Az is fontos tényező, hogy a Bundeswehr katonái nem egyedül, hanem nemzetközi partnerekkel dolgoznak a kabuli repülőtéren, és a fenyegetés minden nemzetet egyformán érint.

Így arra törekednek, hogy megszakítás nélkül elkezdődhessék a “második szakasz”, amelyben nem katonai mentőművelettel, hanem diplomáciai eszközökkel teszik lehetővé Afganisztán elhagyását a távozni akaróknak – mondta Annegret Kramp-Karrenbauer.

A sajtóértesülések szerint a védelmi minisztériumban és a Bundeswehrnél arra készülnek, hogy a légierő (Luftwaffe) szállítógépei csütörtökön vesznek fel a fedélzetükre utoljára civileket. Pénteken távoznak a műveletet biztosító katonák is, a gyorsreagálású hadtest (DSK) ejtőernyős vadászai és a különleges bevetési egység (Kommando Spezialkräfte – KSK) alakulatai.

A védelmi minisztérium legutóbbi összesítése szerint 34 járattal 5100 embert juttattak ki Kabulból. A német kormány augusztus közepén indított katonai műveletet tízezer ember, a Kabulban rekedt németek, valamint a Bundeswehr, a segélyszervezetek és más német szervezetek afgán munkatársai és családjaik evakuálására. A Luftwaffe gépei az üzbegisztáni fővárosba, Taskentbe menekítik őket. Onnan charterjáratokkal szállítják tovább az embereket Németországba. Ez a Bundeswehr történetének legnagyobb evakuálási művelete.

MTI

 

 

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑