Cadmus fordítás Cadmus

Két tüntető meghalt egy aktivista elítélése miatt kitört összecsapásokban Irakban

2022. 12. 08.

Két tüntető meghalt, mintegy húsz megsebesült szerdán Irakban a biztonsági erőkkel folytatott összecsapás során, mely egy aktivista elítélése miatt tört ki.

Egy bagdadi bíróság hétfőn háromévi börtönre ítélte a húszéves Haidar al-Zaidit, amiért megsértette az azóta a reguláris erőkhöz csatlakozó Népi Mozgósítási Erők (PMF) nevű Irán-barát iraki milíciát. Az őrizetben lévő aktivista fellebbezhet az ítélet ellen.

Az ítélet nagy felháborodást váltott ki a közösségi portálokon. Szerdán több százan tiltakoztak az ítélet ellen a hatalmon lévő pártokat bíráló jelszavakat skandálva a dél-iraki Násziríjában, a 2019-es tömegtüntetések színhelyén – jelentette az AFP helyszíni tudósítója.

Dzi Kár tartomány egészségügyi hivatalának szóvivője, Huszein Rijád elmondta, hogy két tüntetőt agyonlőttek, huszonegy másik megsebesült, közülük öten golyó által. A sebesültek között egy rendőr is van – közölte az MTI.

Vasárnapi Facebook-bejegyzése szerint Zaidit “állami intézmények megsértése” miatt állították bíróság elé, miután egy januári Twitter-üzenetében kémnek nevezte a mártírnak tartott Abu Mahdi al-Muhandiszt, a PMF második számú vezetőjét, akivel 2020 januárjában egy amerikai drón végzett a bagdadi repülőtér közelében. Ugyanekkor halt meg Kászim Szulejmáni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda magas rangú parancsnoka.

Egy nemzetközi emberi jogi szervezet szerint Zaidi és az édesapja tagadta, hogy az aktivista írta volna az inkrimináló üzenetet, szerintük valaki feltörte a fiatalember Twitter-oldalát.

Az ítélet szerint a milícia pénzügyi kártérítést kérve keresetet nyújthat be a bíróságon.

A korábban nem látott méretű 2019-es tüntetéseken a demonstrálók a korrupció, a gazdasági nehézségek és a közszolgáltatások megszűnése miatt tiltakoztak. A megmozdulások leverésekor több mint hatszázan haltak meg.
Zaidit, aki aktív részese volt ezeknek a kormányellenes tiltakozásoknak, júniusban vették őrizetbe.

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑