Cadmus fordítás Cadmus

Kiszabadították a Boko Haram által elhurcolt diákokat a nigériai biztonsági erők

2020. 12. 18.

A nigériai biztonsági erők kiszabadították csütörtökön azt a közel 350 iskolás fiút, akiket a gyanú szerint iszlamista fegyveresek raboltak el egy hete az ország északi részén.

A múlt pénteki emberrablás elkövetőjeként a Boko Haram iszlamista terrorszervezet jelentkezett egy kedden közzétett hangfelvételen.

A fegyveres támadók éjszaka hatoltak be a Katsina állambeli Kankara városának bentlakásos középiskolájába, és elhurcoltak magukkal több száz diákot. Az elmúlt években ez volt a legnagyobb ilyen incidens a térségben.

Katsina állam kormányzója, Aminu Bello Masari az NTA állami televíziónak azt mondta, hogy a biztonsági erőknek sikerült kiszabadítaniuk mind a 344 fiút, akiket a szomszédos Zamfara állam egyik erdőségében tartottak fogva elrablóik.

“Megtaláltuk a fiúk többségét, de nem mindegyiket” – mondta.

A mentőakciót végrehajtó katonák bekerítették azt a helyet, ahol a diákokat fogva tartották, de parancsuk volt rá, hogy ne használják fegyvereiket.

A kormányzó elmondta, hogy előzőleg közvetítőkön keresztül kapcsolatba léptek az emberrablókkal, hogy biztosítsák a gyerekek sértetlen elengedését. “Hála istennek megfogadták a tanácsunkat, és egyetlen lövés sem dördült el” – tette hozzá. A fiúkat visszaszállították Katsina államba, ahol orvosi vizsgálaton estek át, és még pénteken hazatérhettek családjukhoz.

Elrablásuk nagy figyelmet váltott ki Nigéria szerte, mivel a fekete-afrikai ország évek óta felzaklatott állapotban van a rossz biztonsági helyzet miatt, és élesen él a lakosság emlékezetében a Boko Haram 2014-es terrorcselekménye, amelyben 270 iskolás lányt hurcoltak el az északkeleti Chibok városból. Az eset hatalmas felháborodást váltott ki világszerte.

Muhammadu Buhari államfő a kankarai támadás miatt fokozott biztonsági intézkedéseket rendelt el az ország minden iskolájában.

A dzsihadista Boko Haram szervezet célja egy iszlám állam létrehozása Nigéria többségében muzulmánok lakta északi részén. A szervezet azonban Katsinától több száz kilométerre keletre, a Csád-tó környékén tevékenykedik. Az emberrablást ezért kezdetben más fegyveres csoportoknak tulajdonították, amelyek terrorizálják a helyi lakosságot, általában váltságdíjat követelve a túszul ejtett emberek szabadon bocsátásért.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑