Cadmus fordítás Cadmus

Kiújultak a harcok Szudán öbb városában, köztük Kartúmban is

2023. 05. 14.

Ismét ágyúzást és légitámadásokat jelentettek Szudán több nagy városából, köztük a fővárosból, Kartúmból vasárnap.

Az al-Arabíja pánarab hírtelevízió azt közölte, az összecsapások elérték Kartúm belvárosi részeit, a Reuters hírügynökség pedig úgy tudja, harcok dúlnak a főváros tőszomszédságában lévő Omdurmán és Bahri városokban, valamint a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban is.

Mindeközben a szemben álló felek, a szudáni fegyveres erők és a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) nevű szervezet képviselői a tervek szerint vasárnap folytatják Dzsiddában a tárgyalásokat a polgári lakosság védelmét szolgáló megállapodások végrehajtásáról.

A kelet-afrikai országban áprilisban törtek ki a harcok az Abdel Fattáh al-Burhán tábornok vezette hadsereg, valamint ellenlábasa és egykori helyettese, a Mohamed Hamdan Dagalo tábornok irányítása alatt álló, félkatonai RSF között.

A felek között azóta között többször is született megállapodás tűzszünetről, ezek azonban jellemzően kudarcba fulladtak.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) vasárnap azt közölte, a konfliktus kezdete óta már körülbelül 88 ezren menekültek a szomszédos Egyiptomba.

A menekülők közül mintegy 83 ezren szudániak, körülbelül ötezren pedig más országok állampolgárai – tették hozzá Twitteren.
Az UNHCR pénteken arról számolt be, hogy a Szudánt elhagyók száma már 200 ezerre emelkedett, a menekülők nagy része nő és gyerek. A szervezet szerint a darfúri régióból sokan Csád felé veszik az irányt.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑