Cadmus fordítás Cadmus

Kiutasították az ENSZ amerikai és brit munkatársait Jemenből

2024. 01. 25.

A jemeni külügyminisztérium elrendeli az ENSZ és más humanitárius szervezetek amerikai és brit munkatársait, hogy egy hónapon belül hagyják el az országot a Jemen elleni amerikai-brit agresszió újabb fordulója után.

A jemeni külügyminisztérium irányelvet adott ki, amely arra utasítja az Egyesült Nemzetek Szervezete és a főváros, Szanaa humanitárius szervezetei által alkalmazott amerikai és brit állampolgárokat, hogy egy hónapon belül evakuálják az országot.

Ezt a megbízatást a minisztérium szerdán levélben adta át Peter Hawkinsnak, az ENSZ jemeni humanitárius koordinátorának. A döntés az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság újabb jemeni katonai csapásai után született, amelyek az Olvasó-tengeren tartózkodó izraeli hajókat támogatták.

“A minisztérium… szeretné hangsúlyozni, hogy tájékoztatnia kell az amerikai és brit állampolgárságú tisztviselőket és dolgozókat, hogy 30 napon belül készüljenek fel az ország elhagyására” – áll a levélben.

A levél emellett felszólította a Jemenben működő külföldi szervezeteket, hogy tartózkodjanak amerikai és brit állampolgárok alkalmazásától az országon belüli tevékenységeikhez. Mohammed Abdulsalam, az Ansar Allah szóvivője megerősítette a levelet a Reutersnek .

Az Egyesült Államok nagykövetsége közleményében elismerte a levéllel kapcsolatos jelentéseket, de kifejtette, hogy nem tud felszólalni az ENSZ vagy a jemeni humanitárius szervezetek nevében a kormánytól esetlegesen kapott kommunikációval kapcsolatban.

Hasonlóképpen a brit nagykövetség is megemlítette, hogy munkatársai még nem kaptak evakuálási utasítást. A nagykövetség hangsúlyozta az ENSZ-szel folytatott folyamatos kommunikációját ebben az ügyben.

Hétfőn az Al Mayadeen jemeni tudósítója arról számolt be, hogy egy új amerikai-brit légi agresszió a jemeni fővárosban, Szanaában és környékén több területet is célba vett .

A jelentések szerint az agresszió a Szanaától északra található al-Dailami légibázisra és a keletre fekvő al-Hafa táborra összpontosult, összesen hét rajtaütéssel.

Orientalista.hu – Karoly Kuti

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑