Légi úton látnak el Maliban egy dzsihadisták által ostromlott települést

Légi úton látják el Mali középső részén élelmiszerrel egy dzsidisták által két hete ostromlott település több mint kétezer lakóját – közölte a nyugat-afrikai ország hadserege kedden.

A többségében a bambara népcsoporthoz tartozók lakta Farabougou ostroma két hete kezdődött, amikor az iszlamisták a muszlim vallású, nomád pásztor fulanik oldalára álltak a bambarákéhoz hasonló földműves közösségekkel kialakult vitájukban.

A szélsőségesek elhurcoltak több embert a településről és összecsaptak a helyi vadászokkal is.

Egy helybéli elmondta, hogy a mali hadsereg a heves esőzések miatt járhatatlanná vált utak miatt nem tudta elérni Farabougout.

A mali hadsereg állásfoglalásában tudatta, hogy egy teherszállító repülőgép “jelentős humanitárius akciót hajtott végre” hétfőn és kedden létszükségleti cikkeket ledobva a településen.

Egy közeli falu névtelenséget kérő lakosa ugyanakkor arról számolt be, hogy a légi úton eljutatott gabona és étolaj aligha elég Farabougou lakossága szükségleteinek kielégítésére. “A dolgok jelenlegi állása szerint a település ostrom alatt áll, senki sem megy be vagy ki” – húzta alá.

A fegyveres konfliktus sújtotta országban számos szélsőséges fegyveres csoport tevékenykedik, egyesek hűséget esküdtek az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek vagy az al-Kaida nemzetközi terrorcsoportnak.

A Farabougou településén kialakult helyzet jelzi, hogy a mali központi vezetés csak nehezen tudja érvényesíteni hatalmát az ország egyes részeiben, ahol iszlamisták vetették meg a lábukat.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑