Cadmus fordítás Cadmus

Lemondták a szélsőjobboldali rasszista zászlós felvonulást Izraelben

2021. 06. 08.

Egyenlőre lemondták a szélsőjobboldaliak csütörtökre Jeruzsálembe tervezett zászlós tüntetését Izraelben – jelentette a katonai rádió hétfőn.

A szélsőségesen nacionalista jobboldali telepesek képviselői csütörtökre felvonulást terveztek izraeli zászlókat lobogtatva, amely Jeruzsálem óvárosának arabok lakta negyedein vonult volna végig, azonban lemondták, mert a rendőrség másik útvonalat és időpontot javasolt számukra.

Röviddel a döntés előtt a Gázai övezetet uraló Hamász egyik vezetője, Hálil al-Hadzsa eszkalációval fenyegetőzött, ha elindul a tervezett zászlós menet.

“Figyelmeztetjük Izraelt, a tűzszüneti tárgyaláson közvetítő feleket és az egész világot, hogy a zászlós menet ne közelítse meg Jeruzsálemet és az Al-Aksza mecsetet, és reméljük, hogy ez az egyértelmű üzenet eléri, hogy csütörtök ne olyan legyen, mint május 11-e volt” – közölte a Hamász a Fal őrzője nevű hadművelet második napjára utalva néhány héttel ezelőtt, amikor súlyos rakétatámadást indítottak az övezetből Tel-Aviv és az ország központi részei ellen.

“A rendőrfőkapitány képtelen megvédeni az izraeli zászlókkal Jeruzsálem utcáin menetelőket, és nem képes megvédeni Lod, Ramla és Akkó zsidó lakóit sem.  Továbbra is büszkén fogunk járni egész Jeruzsálem utcáin, és mindenhol letelepedünk benne” – mondta a Becalel Szmotrics, a jobboldali Vallásos cionisták pártszövetség vezetője.

A párt egyik legradikálisabb parlamenti képviselője, az arabokat gyűlölő, rasszista Meír Kahane tanításait követő Itamár Ben Gvír felszólította az izraeli parlament, a kneszet képviselőit, hogy élve mentelmi jogukkal, vele együtt mégis járják végig a zászlós menetet, és a Likud egyik képviselőnője már be is jelentette csatlakozását.

A rendőrség hétfői döntése előtt Nadav Argaman, a Sin Bet belbiztonsági szolgálat vezetője és Beni Ganz védelmi miniszter is bejelentette, hogy megpróbálják megakadályozni a szélsőjobboldali telepesek csütörtökre ígért felvonulását, melyet Jeruzsálem óvárosában a Damaszkuszi kaputól az arabok lakta lakónegyedeken át rendeztek volna meg.

Május 10-én, a Jeruzsálem napon hosszas késlekedés után szintén csak megváltoztatott útvonalon engedélyeztek egy hasonló menetet, amelynek meghirdetése nagyban hozzájárult a 11 napig tartó háborúnak, amiben az izraeli hadsereg számos háborús bűncselekményt követett el.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑