Cadmus fordítás Cadmus

Letartóztatták azt az iraki férfit, aki merényletet tervezett George W. Bush volt amerikai elnök ellen

2022. 05. 26.

Letartóztatták Ohióban azt az iraki férfit, aki az iraki háborúból adódó sérelmekre hivatkozva George W. Bush volt amerikai elnök ellen tervezett merényletet elkövetni.

Az 52 éves Shihab Ahmed Shihab Shihab két éve érkezett az Egyesült Államokba, ahol menedékjogot kért. Az Ohio állambeli Columbusban dolgozó férfi a büntetőfeljelentés szerint egy beépített hírszerzőnek bevallotta, hogy részt vett az iraki háborúban amerikai katonák meggyilkolásában, és több iraki polgárt tervezett illegálisan Amerikába csempészni, akik segédkeztek volna a merényletben, majd utána segített volna nekik Mexikóba szökni. Elmondása szerint azért kívánta Bush halálát, mert úgy vélte, a 75 éves volt elnök felelős Irak “széteséséért” és megannyi iraki haláláért.

A feljelentés szerint Shihab utalásokat tett rá, hogy kapcsolatban áll az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel. Az amerikai kormány kifejtette, hogy a férfi februárban Dallasba is elutazott, ahol videófelvételeket készített Bush telkének bejáratáról és környékéről, márciusban pedig egy columbusi hotelben találkozott egy beépített ügynökkel, hogy fegyvereket vehessen szemügyre és a határőrök egyenruháját vizsgálhassa meg.

A férfit már tavaly is megfigyelték. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) fiktív embercsempészeti üzlettel csalta tőrbe; Shihabnak, több ezer dollárért cserébe egy iraki állampolgárt kellett volna becsempésznie az Egyesült Államokba. Shihab elfogadta a pénzt, amelyet egy FBI-ügynök adott át neki, az átadást pedig rögzítették.
Bush kabinetfőnöke szerint a volt elnök “teljes mértékben megbízik az Egyesült Államok titkosszolgálatában, a büntetés-végrehajtásban és a hírszerző ügynökségekben”.

Az ügyben eljáró bíró, Elizabeth Preston Deavers péntekre tűzte ki az őrizetbe vételi meghallgatást. A keddi bírósági meghallgatás óta Shihabot óvadék nélkül tartják fogva, s egyelőre nem kellett vallomást tennie. Amennyiben a férfit bűnösnek találják, 30 év letöltendő börtönbüntetésre és akár 500 ezer dollár (182 millió forint) pénzbüntetésre is számíthat.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑