Cadmus fordítás Cadmus

Liberman elrendelte a Gázai övezettel közös határok megnyitását

 

A határon tapasztalt erőszakos megmozdulások csökkenését követően Izrael vasárnap reggel ismét megnyitotta a Gázai övezettel közös átkelőhelyeit, ezzel lehetővé téve a lakosok és az áruk ki- és beáramlását.

Avigdor Liberman honvédelmi miniszter hivatala közölte, a döntésre az Izraeli Védelmi Erők, a Sin Bét biztonsági ügynökség és a Kormányzati Tevékenységek a Területeken Koordinátora (COGAT) tisztviselőivel tartott konzultáció után került sor.

Liberman hivatala szerint a Katar által vásárolt üzemanyag szállítmányok beengedéséről a Gázai övezetbe még nem született döntés.

A honvédelmi miniszter szerdán rendelte el az Erez és a Kerem Salom határátkelők lezárását, miután gázai terroristák rakétát lőttek ki Beersevára, ami egy lakóház udvarán csapódott be, jelentős anyagi károkat okozva, egy másik rakéta pedig a tengerben landolt Tel Aviv nagyvárosi területe partjainál.

A rakétatámadásra válaszul az izraeli légierő megtorlócsapásokat indított és lebombázott legalább 20 terror célpontot a Gázai övezetben, köztük egy határon átnyúló támadóalagutat.

Az ezt követő napokban Egyiptom és az ENSZ közvetítésével Izrael és a Hamász iszlamista szervezet állítólag tűzszünetet kötött, bár ezt hivatalosan egyik fél sem erősítette meg.

Az elmúlt hetekhez képest a hétvégén jelentős csökkenés volt tapasztalható a határkerítés mentén rendezett tüntetések résztvevőinek számában illetve az összecsapások intenzitásában.

Izraeli védelmi tisztviselők az elmúlt 7 hónap legcsendesebb összecsapásaként értékelték a péntekit. A tisztviselők becslése szerint a Hamász fegyvereseket küldött a határkerítés területére, hogy lecsillapítsák a tüntetőket és megakadályozzák az erőszakot. A libanoni Al Mayadeen TV riportja pedig azt állította, az izraeli hadsereg szöveges üzenetben figyelmeztette a gázai lakosokat, hogy ne menjenek a határhoz.

A Hamászzervezet irányítása alatt álló gázai egészségügyi minisztérium 130 sérültről számolt be, 77 közülük éles lőszer okozta sebekkel szorult kezelésre.

Pénteken és szombaton izraeli drónok figyelmeztető lövéseket adtak le robbanó lufikat Izrael felé indítani készülő terrorsejtekre. A hétvége folyamán számos tüzet okoztak a Gázából küldött Molotov-koktélt szállító léggömbök a határ menti izraeli közosségekben,

A Hazatérés Menete egyik fő szervezője csütörtökön egy szokatlan nyilatkozatban arra kérte a tüntetőket, hogy ne menjenek a határkerítés közelébe a lázadások alatt, így Izrael nem talál majd kifogást az övezet megtámadására.

Izraeli média jelentések szerint Egyiptom figyelmeztette a Hamászt, hogy az erőszakos tüntetések újraindítása kemény izraeli választ von maga után.

A gázai-izraeli határon március 30 óta feszült a hangulat a Hamász iszlamista szervezet vezetteHazatérés Menete tüntetések miatt.

Újkelet nyomán

 

Sharing is caring!

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑