2018. 10. 18.

Líbiai külügyminiszter: MEg kell erősíteni a déli határok védelmét

A migráció kérdésében Líbia számára a déli határai védelmének megerősítése elsődleges – jelentette ki szerdán Mohammed Táher Sziala líbiai külügyminiszter Bécsben .

Szialát a nap folyamán Karin Kneissl osztrák külügyminiszter fogadta. A líbiai tárcavezető Kneissllel közös sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a migráció kérdésében nincs semmiféle érdekkonfliktus Ausztriával, Bécs és Tripoli emellett a logisztikai együttműködés kiépítését tervezi. Sziala szerint ennek kerestében főleg információ megosztásról, illetve helikopterek és drónok rendelkezésre bocsátásáról van szó.

„Nem irányíthatjuk teljes egészében a migrációt, de mérsékelhetjük a negatív mellékhatásokat” – emelte ki a líbiai miniszter.

Sziala szerint mindenekelőtt a Líbia déli határa mentén végzett határellenőrzések szigorítása fontos, mert a Földközi-tengeren a Sophia uniós tengeri művelet „jó munkát végez”.

Kneissl az észak-afrikai országgal folyatott együttműködés fontosságát emelte ki, tekintettel arra, hogy Líbia egyfajta folyosóként szolgál a Szaharától délre eső térség és Európa között.

A két miniszter megbeszélén szót ejtett az olajárakról és a gazdasági együttműködésről is. „Mindez természetesen a biztonsági helyzet és a politikai körülmények függvénye” – hangsúlyozta Kneissl, ugyanakkor pedig úgy fogalmazott, hogy az egész világ szemet vetett a líbiai olajra.

„Nagyon érdekeltek vagyunk az olajexportunk növelésében” – reagált Sziala. Hozzátette: dolgoznak a vállalatokat érintő jogi keretfeltételek javításán, illetve az üzleti lehetőségek megteremtésén.

Újságírói kérdésre felelve a líbiai tárcavezető olyan véleményét fejezte ki, hogy kevésbé valószínű a választások idén való megtartása Líbiában. Ezt azzal indokolta, hogy a feltételek ehhez nem adottak.

Líbia legnagyobb bevételi forrása a nyersolajból származik. Az észak-afrikai országban kaotikus állapotok uralkodnak azóta, hogy megbuktatták és meggyilkolták Moammer Kadhafi egykori vezetőt. Az ország gyakorlatilag két részre szakadt.

Noha Tripoli hivatalosan a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány ellenőrzése alatt áll, a vele szövetséges fegyveres csoportok önhatalmúlag tevékenykednek. Az ország keleti felét a Halifa Haftár tábornok vezette erők ellenőrzik.

Líbia déli határa kietlen sivatagos vidék, és nemcsak illegális migránsok érkeznek ott az országba, hanem fegyveres csoportok is kihasználják, hogy Líbiában alig létezik működőképes államhatalom. Líbia régóta szorgalmazza, hogy déli szomszédjai segítsenek a határ őrizetében.

Magyar Idők, MTI

, , , ,
Back to Top ↑