Cadmus fordítás Cadmus

Mali nem akarja betartani az ECOWAS alapszerződésébe foglalt kilépési határidőt

2024. 02. 07.

Mali szerdán bejelentette, hogy nem fog egy évet várni a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségéből (ECOWAS) való kiválásra, ahogyan azt a szövetség alapszerződése előírja.

A katonai kormányzatok által irányított Mali, Niger és Burkina Faso a múlt hónapban bejelentette, hogy azonnal kilépnek az ECOWAS-ból, megfordítva ezzel a regionális integráció évtizedes folyamatát.

Mindhárom ország január 29-én hivatalosan is értesítette az ECOWAS Bizottságát a döntéséről, az alapszerződés szerint azonban ettől a dátumtól kezdve még egy évig teljesíteniük kell tagsági kötelezettségeiket.

A mali külügyminisztérium az interneten közzétett nyilatkozatában azt állította: elsősorban az ECOWAS sértette meg a saját szabályait azzal, hogy a tagországok lezárták Malival közös határaikat, amikor a szervezet szankciókat vezetett be az új (katonai) vezetés ellen.

“Következésképpen a Mali Köztársaság kormányát már nem kötik a felülvizsgált szerződés 91. cikkében említett határidők” – írták.
Niger és Burkina Faso részéről nem érkezett azonnali válasz arra vonatkozóan, hogy ők is így járnának-e el. Az ECOWAS február 8-ára tűzte ki a helyzet megvitatására összehívott ülését.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑