2019. 07. 23.

Már több száz ember halálát okozta a monszun Dél-Ázsiában

Az elmúlt két hétben legalább 650 ember veszítette életét a monszun miatt Dél-Ázsiában az érintett országok hatóságainak hétfőn közzétett adatai szerint.

A júniustól szeptemberig tartó esős évszak létfontosságú a mezőgazdaság és a víztartalékok feltöltése szempontjából az indiai szubkontinensen, ahol a világ lakosságának mintegy ötöde él. Azonban a heves esőzések minden évben hatalmas pusztítást végeznek.

Indiában, Bangladesben és Nepálban több mint 10 millió embert érint a felhőszakadás, és az áradások miatt tízezrek kényszerültek elhagyni otthonukat. Az 1,3 milliárd lakosú Indiában legalább 460 halálesetről számoltak be az elmúlt hetekben. Az ország északi és északkeleti részén több körzetet vágott el a külvilágtól az ár. Egy katasztrófavédelmi tisztségviselő elmondta, hogy vasárnap 37 ember vált villámcsapás áldozatává Uttar Prades államban.

A szomszédos Nepálban 90-en haltak meg és 29-en tűntek el az áradásokban. A nepáli belügyminisztérium egyik munkatársa elmondta, hogy bár a héten folytatódik az esőzés, a legrosszabbon vélhetőleg már túl vannak.

Eközben Banglades harmada víz alá került, és a helyi hatóságok szerint legalább 97-en vesztették életüket július 10-e óta. A dakkai kormány több ezer szükségszállót nyitott az árvízkárosultak számára, és élelmiszerszállítmányokat küldött az áradás sújtotta régiókba.

Pakisztánból harminc halálos áldozatról érkezett hír az elmúlt időszakban.

Az Európai Unió hétfő bejelentette, hogy 10,5 millió euró (mintegy 3,36 milliárd forint) humanitárius segélyt folyósít a Dél-Ázsia-szerte pusztító áradások és földcsuszamlások károsultjainak megsegítésére.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑