2017. 02. 28.

Marshall-segély Afrikának

Nagyszabású fejlesztési program indítását szorgalmazza az Európai Parlament elnöke. Antonio Tajani szerint jelentős lépésekre van szükség, hiszen ha nem cselekszünk, afrikaiak milliói áramlanak Európába a következő években.

A menekültválság megfékezésére nagyszabású fejlesztési programot kell indítani az afrikai országok javára, nyilatkozta az Európai Parlament (EP) elnöke a Berliner Morgenpost című német lapnak. A hétfőn megjelent interjúban Antonio Tajani Afrika legsúlyosabb gondjai között említette a mezőgazdaságot ellehetetlenítő elsivatagosodást és annak következményeit, illetve a Boko Haram iszlamista terrorszervezet működését. Kiemelte: ezekre mihamarabbi megoldást kell találni. „Vagy cselekszünk most, vagy húszmillió afrikai áramlik Európába a következő években” – hangsúlyozta az olasz konzervatív politikus.

Afrika stabilizálása valamennyi európai ország feladata, nemcsak Olaszországé vagy Németországé, a migráció területén különösen nagy erőfeszítéseket kifejtő országoké, emelte ki. „Szükség van egy Marshall-tervre Afrikával kapcsolatban” – mondta a politikus, utalva arra a segélycsomagra, amelyet az Egyesült Államok nyújtott a második világháború után Nyugat-Európának. Tajani ennek mintájára hozna létre nagyszabású, több milliárd eurós fejlesztési programot Afrikában. Mint mondta, diplomáciai és gazdasági elemekből álló stratégiára van szükség, például európai–afrikai közös vállalatok megalapítására és szakmai képzési programok beindítására.

Emellett kiemelte, hogy ki kell dolgozni egy EU–Líbia közötti megállapodást a Földközi-tengerből kimentett emberek elhelyezéséről. A menekülteket befogadó líbiai állomások „nem lehetnek koncentrációs táborok”. Megfelelő felszereléssel kell rendelkezniük, hogy biztosítsák a menekülteknek az emberhez méltó körülményeket. Az EP elnöke szerint olyan táborok kellenek, amelyekben több év is eltölthető, és szükség van megfelelő orvosi ellátásra. Tajani interjúja válaszul szolgálhat azokra a kritikákra, amelyeket az EU vezetése a február elején tartott máltai csúcstalálkozón kapott. Számos nemzetközi szervezet nehezményezte, hogy az unió Líbiában „koncentrációs­tábor-szerű börtönökben” tartaná a menekülteket. Az EU ugyanis a kapcsolatok mélyítésén dolgozik Líbiával a menekültválság megoldásának céljából. Az afrikai országgal azonban nem lehet az EU–török megállapodáshoz hasonló egyezményt kötni az ottani állapotok miatt. A nemzetközi szervezetek felszólították az uniós vezetőket, hogy találjanak „emberi megoldást” a problémára.

Orientalista.hu – Magyaridők

,
Back to Top ↑