Cadmus fordítás Cadmus

Megkezdődött az utolsó iszlamista csoport kitelepítése Kelet-Ghoutából (képek)

2018. 04. 02.

Megkezdődött a Dzsaish Al-Iszlam szíriai iszlamista csoport fegyvereseinek és családtagjainak deportálása Kelet-Ghouta utolsó iszlamista kézen lévő övezetéből – jelentette be hétfőn a szíriai állami média.

“Négy, a Dzsaish Al-Iszlam (Iszlám Hadsereg) erroristáit és családtagjaikat szállító autóbusz hagyta el Dumát, az utolsó kelet-ghoutai iszlamista  kézen lévő várost” – közölte a szíriai állami televízió.

Az állami televízió és a SANA hivatalos hírügynökség jelentése szerint a Dzsaish Al-Iszlam, Törökország által támogatott iszlamista csoportok ellenőrzése alatt álló észak-szíriai Dzsarablusz határváros felé tartanak.

.

A Szíriai Arab Hadsereg mostanra a Damaszkusz közeli, 2013 óta iszlamista kézen lévő Kelet-Ghouta 95 százalékát visszafoglalta a február 18-án indított offenzíva eredményeként.

Az orosz hadsereg vasárnap jelentette be, hogy “átmeneti megállapodás” született a Dzsaish Al-Iszlam evakuálásáról, a ghoutai térség legerősebb iszlamista csoportja ezt hétfőig nem erősítette meg hivatalosan.

A Syria TV szíriai állami televízió vasárnapi közlése szerint a szíriai hadsereg és az iszlamisták között orosz közvetítéssel született megállapodás értelmében a fegyveresek beszolgáltatják nehéz- és közepes fegyvereiket a kormányerőknek. A szélsőségesek egy része ennek fejében a parancsnokaik vezetésével buszokon távozhat Dzsarablusz felé, míg azok, akik maradni szeretnének Dumában, a szíriai biztonsági erők átvilágítását követően élhetnek az egyezségben biztosított amnesztiával.

A megállapodás részét képezi az is, hogy a Dzsaish Al-Iszlam szabadon engedi a foglyul ejtett szíriai katonákat, illetve a túszként tartott civileket, valamint megmutatja az elesett katonák sírhelyeit.

A helyi források szerint az iszlamistacsoport belsőleg megosztott, és folynak a “tárgyalások”, hogy meggyőzzék a radikális szárnyat: ne akadályozza meg az orosz közvetítéssel nyélbeütött megállapodás megvalósítását.

Az öt hete indított Damaszkusz Acél Hadművelet offenzíva nyomására a meggyengült terrorista csoportok kénytelenek voltak elfogadni a Damaszkusz szövetségese, Oroszország által kidolgozott megállapodásokat.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI)

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑