Cadmus fordítás Cadmus

Megkezdték a civilek kimentését Baghúzból

2019. 02. 21.

Megkezdték a civilek és a dzsihadisták családtagjainak evakuálását az Iszlám Állam terrorszervezet fegyvereseinek utolsó szíriai zárványából, a kelet-szíriai Baghúzból – közölte szerdán az Egyesült Államok vezette nemzetközi terrorellenes koalíció támogatását bíró Szíriai Demokratikus Erők (SDF) szóvivője.

A helyi források  kedd este már arról számolt be, hogy befejezték kétezer ember kimenekítését.

Musztafa Bali SDF-szóvivő korábbi közlése szerint több tucat teherautó hagyta el a Deir Ezzor tartományban található települést. A teherautókon nagyrészt asszonyokat és gyerekeket szállítottak egy Baghúztól északnyugatra lévő átmeneti táborba, ahonnan a kurdok által ellenőrzött északkeleti részre, al-Hol menekülttáborba viszik őket. A férfiakat először az SDF kihallgatás alá veti.

„Különleges egységeink kimenekítik a civileket” – közölte Bali, és hozzátette, több napon át tartó próbálkozás után szerdán végre sikerült elindítani az átköltöztetést.

Az SDF erői már korábban körbezárták a terrorszervezet fegyvereseit az Iszlám Állam utolsó szíriai zárványában, ahol akkori becslések szerint az Iszlám Állam néhány száz harcosa, illetve nagyjából 2000 civil tartózkodott. A milíciák azzal vádolták a terroristákat, hogy a térségben rekedt civileket élő pajzsként használják.

Musztafa Bali, az SDF szóvivője hétfőn mintegy 500 főre becsülte a városban tartózkodó fegyveresek létszámát. A kurd vezetésű milíciák egyik vezetője pedig azt mondta, hogy a területen maradt dzsihadisták nagy része súlyosan sebesült vagy beteg.

Hozzátette: az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció harci repülői folytatják támadásaikat a dzsihadisták utolsó állásai ellen Baghúz al-Basztín kerületében.

Az OSDH kedd este közölte: mintegy 2000 ember – főként civilek és a terroristák családtagjai – hagyta el Baghúzt és környékét. Köztük az Iszlám Állam nagyjából 150, szíriai, iraki és más nemzetiségű tagja.

A dpa német hírügynökség beszámolója szerint az egyik férfi, aki vélhetően a terrorszervezet harcosa, azt kiáltotta az egyik teherautóról, hogy „vissza fogunk térni!”

Az OSDH szerint még mintegy 200 civil van a dzsihadisták utolsó zárványában. A tervek szerint őket csütörtökön szállítják el.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑