2018. 11. 18.

Menekülő rohingjákat vehettek őrizetbe Mianmarban

Feltehetően a rohingja kisebbség több mint száz tagját vették őrizetbe egy bárka fedélzetén, az ország legnagyobb városától, Ranguntól nem messze – közölték pénteken helyi tisztviselők.

Ismertetésük szerint a vízi járművet Rangun kikötőjétől 30 kilométerre délre tartóztatták fel, rajta 106 emberrel. A bevándorlási szolgálat tisztviselője azt mondta, hogy az emberek a nyugat-mianmari Arakán államból származnak. Hozzátette, lehetséges, hogy az előző évekhez hasonlóan ezek az emberek is Arakán államból való „bengálaiak”. A buddhista többségű Mianmarban a muszlim rohingjákat sokan a szomszédos Bangladesből érkezett, bengáli illegális bevándorlókként tartják számon.

A rohingják többsége – mintegy 730 ezres közösség – főként a nyugat-mianmari Rakhine államban él, és a világ egyik legüldözöttebb kisebbsége. Néhány szakértő úgy véli, hogy őshonosak a térségben, mások szerint a bengáli területek brit gyarmatosítása idején, majd Burma (a későbbi Mianmar) 1948-as függetlenedése és az 1971-es bangladesi függetlenedés után érkeztek a régióba. Hiába élnek generációk óta Mianmar területén, Rangun továbbra is illegális bevándorlóknak tekinti őket.

Az 1982-ben elfogadott mianmari állampolgársági törvény sem ismeri el etnikai csoportként, és gyakorlatilag megfosztja őket az állampolgárságtól. A kisebbség tagjai naponta kénytelenek diszkriminációval szembesülni: nincs tartózkodási engedélyük, nem gyakorolhatják szabadon a vallásukat, sőt a mozgásban is korlátozzák őket. Tavaly augusztusban a nyugat-mianmari Arakán államból csaknem 700 ezer rohingja muzulmán menekült át a szomszédos Bangladesbe, miután a mianmari hadsereg – saját megfogalmazása szerint – tisztogató műveletekbe kezdett, azt követően, hogy rohingják mianmari biztonsági állásokat támadtak meg.

Hirado.hu, MTI

, , , , ,
Back to Top ↑