Cadmus fordítás Cadmus

Mianmar visszaengedne ezer rohingját az elüldözött 730 ezerből

2023. 03. 23.

Mianmarban a kormányzat közölte szerdán, hogy hajlandó visszafogadni ezer rohingját, a muszlim menekültek azonban kételkednek az ajánlat őszinteségében. A mianmari junta egyik szóvivője szerint a rohingják első csoportjának visszatelepítése április közepén kezdődne.

A múlt héten kínai közvetítést követően egy 17 fős mianmari kormánydelegáció tárgyalt Bangladesben a rohingják képviselőivel a menekültek esetleges visszafogadásáról. Mizanur Rahmán, Banglades menekültügyi megbízottja kifejezte abbéli reményét, hogy a visszatelepítés hamarosan megkezdődhet.

Az eddigi kísérletek a rohingják visszatelepítésére azonban sorra kudarcot vallottak. Mianmart ráadásul a polgári kormányzat 2021 év eleji megbuktatása óta ismét katonai junta irányítja.

Mindemellett a mianmari küldöttséggel beszélő rohingják az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva kételkedtek abban, hogy visszatértük után biztonságban volnának, illetve, hogy megkapnák-e az állampolgárságot a buddhista többségű országban.

Több jogvédő szervezet szintén úgy vélekedett, hogy Mianmarnak nem áll érdekében a muszlim kisebbség tagjait visszafogadni. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) pedig úgy fogalmazott, hogy jelenleg nincsenek meg helyben a feltételek a menekültek tartós visszatéréséhez.

Mindeközben a hágai Nemzetközi Bíróság vizsgálja a mianmari katonák által öt éve elkövetett atrocitások gyanúját. Egy rohingja szervezet tagjai a múlt héten azzal vádolták meg a mianmari juntát: pusztán azért szervez jelképes visszatelepítést, hogy elkerülje a Nemzetközi Bíróság elmarasztalását.

A mianmari hadsereg 2017-ben véres hadműveletet indított az ország lőporos hordójának számító Arakán államban a kisebbségben lévő, muszlim vallású rohingják lázadói ellen, de ennek során sok civil is meghalt. Az összecsapásokban egybehangzó nemzetközi adatok szerint ezrek vesztették életüket, és több mint 730 ezer rohingja keresett menedéket a szomszédos Bangladesben. A túlélők tömeges erőszakról, vérontásról és falvak felégetéséről számoltak be. A történteket az ENSZ már korábban népirtásnak minősítette.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑