Cadmus fordítás Cadmus

Migránsok százait telepítették át Tunézia Líbiával határos sivatagi térségébe

2023. 07. 05.

Afrikai migránsok százait telepítették át a hatóságok Szfaksz kikötővárosából Tunézia Líbiával határos sivatagi térségébe a napokig tartó erőszakhullám nyomán – közölte egy parlamenti képviselő.

Az utóbbi napokban több összecsapás is volt migránsok és helyi lakosok között a Tunézia gazdasági központjának számító városban. Az erőszakhullámban egy tunéziai állampolgár életét vesztette.

Az utóbbi hónapokban afrikai migránsok ezrei özönlöttek Szfaksz városába, hogy bárkákon Európa partjai felé induljanak.
Ramadan Ben Omar, a Gazdasági és Szociális Jogok Tunéziai Fóruma nevű szervezet szóvivője elmondta, hogy a rendőrség illegális bevándorlók százait, köztük nőket és gyerekeket szállíttatott el a városból egy zárt katonai övezetbe a líbiai határ mentén.

Múz Barakallah parlamenti képviselő szerint a hatóságok élelemmel és gyógyszerrel látták el a Szfakszból elszállított embereket. Mint mondta, mintegy 1200 migránst a líbiai és az algériai határok mentén található térségekbe vittek. Hozzátette, hogy onnantól a határőrség illetékes és fog dönteni az illegális bevándorlók további sorsáról.

Az idén jelentősen megnőtt az észak-afrikai ország partjairól útra kelő menedékkérők száma, miután a tunéziai elnök februárban keményebb hatósági fellépést jelentett be az ország területén tartózkodó, Szaharától délre eső országokból származó migránsokkal szemben, másrészt Tunézia gazdasági nehézségei miatt.

A múlt hónapban szfakszi lakosok százai tüntettek az ott tartózkodó migránsok ezrei ellen. A helybéliek felkérték a hatóságokat, hogy toloncolják ki az illegális bevándorlókat, mondván, nem szeretnék, ha városukat ellepnék.

Az utóbbi hónapokban migránsok százai tűntek el vagy vesztették életüket hajótörésekben Szfaksz partjai előtt.

Tunéziára mindemellett nagy nyomást gyakorolnak európai országok a menedékkérők hullámának megállítása érdekében. Franciaország nemrég bejelentette, hogy 25,8 millió euróval (9,6 milliárd forint) segíti Tunéziát az Európa felé irányuló illegális migráció megfékezésében. Kaisz Szaíd tunéziai elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy országa nem lesz “Európa határőre”.

MTI

 

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑