Cadmus fordítás Cadmus

Mozambikban a hadsereg megölt két magas rangú lázadóvezetőt

2023. 08. 24.

A mozambiki hadsereg szerdán bejelentette, hogy megölt két magas rangú lázadóvezetőt az északi Cabo Delgado tartományban, ahol korábban fegyveres dzsihadista lázadás tört ki.

“Lelőtték Abu Kital terroristát, aki az asz-Szunna va Dzsamaa terrorista csoport műveleti parancsnokhelyettesi tisztségét töltötte be” – jelentették be közleményben a mozambiki védelmi erők.

Egy másik dzsihadistát, Ali Mahandót, aki “fontos feladatokat látott el a terrorcsoporton belül”, szintén megölték – tették hozzá.
A közlemény szerint a lázadók rajtaütöttek a kormánykatonákon, de egyik járművük felborult egy hídon, majd kigyulladt. A két lázadóvezér az ezt követő tűzpárbajban halt meg, katonák nem sebesültek meg.

A földgázban gazdag, túlnyomórészt muszlimok lakta Cabo Delgado tartományt öt éve tartja fogva az Iszlám Állam terrorszervezethez kötődők lázadása. A harcokban legalább 4737-en meghaltak, közülük minden második civil – közölte az ACLED konfliktusfigyelő szervezet, amely szerint mintegy egymillió lakos kényszerült lakhelye elhagyására.

Két éve, 2021 júliusában Ruandából és a Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) nevű regionális szervezetből több ezer katonát vezényeltek a mozambiki hadsereg támogatására, amelyek azóta is segítenek visszaszerezni Cabo Delgado nagy része felett az ellenőrzést.
A régióban 2021 márciusa óta függőben van egy 20 milliárd dollár értékű gázprojekt, amelyet a francia TotalEnergies óriásvállalat vezet. A gazdasági tevékenység felfüggesztésének oka, hogy az Iszlám Államhoz kötődő al-Shabaab terrorcsoport harcosai összehangolt támadásokat indítottak az észak-mozambiki Palma városa ellen, épületeket fosztottak ki, válogatás nélkül gyilkoltak, és emberek ezreit űzték el lakhelyükről.

Idén májusban Mozambik elnöke, Filipe Nyusi kijelentette, hogy a feltételek adottak a munka folytatásához, de a TotalEnergies még nem kötelezte el magát a projekt újraindítása mellett.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑