Cadmus fordítás Cadmus

Nagy-Britannia bekérette az iráni nagykövetet a Mercer Street tartályhajó elleni támadással összefüggésben

Bekérette hétfőn a brit külügyminisztérium Irán nagykövetét, miután a múlt héten az Arab-tengeren támadás ért egy tartályhajót, és életét vesztette a legénység egy brit tagja is. A támadás mögött Nagy-Britannia és több más ország szerint is Irán áll.

A tárca közleményben tudatta, hogy James Cleverly, a külügyminisztériumnak a közel-keleti és észak-afrikai térségért felelős államtitkára bekérette Mohszen Baharvandot, Irán nagy-britanniai nagykövetét, válaszul a Mercer Street nevű tartályhajó elleni támadásra.

A beszámoló szerint Cleverly megismételte felszólítását, hogy Iránnak azonnal fel kell hagynia a nemzetközi békét és biztonságot veszélyeztető cselekményekkel, egyúttal ismételten leszögezte: biztosítani kell a hajózás szabadságát a nemzetközi törvényekkel összhangban.

A támadást a múlt csütörtökön hajtották végre az Arab-tengeren a libériai zászló alatt közlekedő, japán tulajdonú, izraeli üzemeltetésű, közepes méretű tartályhajó ellen. A Mercer Street nevű hajó a tanzániai Dar es-Salaamból tartott az egyesült arab emírségekbeli el-Fudzseirába, és éppen a középkelet-ománi Dukm kikötővárostól körülbelül 280 kilométerre északkeletre tartózkodott. A dróntámadás két emberéletet követelt, életét vesztette a hajó román állampolgárságú parancsnoka és a legénység egy brit tagja.

Nagy-Britannián kívül Románia, az Egyesült Államok és Izrael is Iránt tette felelőssé a támadásért. Teherán rendszeresen tagadta érintettségét az ügyben. Így tett hétfőn is, miután a brit és az amerikai kormány is olyan közleményt adott ki vasárnap éjszaka, amelyben Iránt tették felelőssé a támadásért.

“A gyanúsítgatás a brit és az amerikai külügyminiszter részéről alaptalan, egy politikai provokáció, amelyet a lehető leghatározottabban elítélünk” – mondta Szaíd Hatibzadeh iráni külügyi szóvivő, aki szerint Washington és London sem szolgált bizonyítékkal állításaik alátámasztására. Az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség beszámolója szerint Hatibzadeh figyelmeztetett: amennyiben bármiféle atrocitás éri Iránt az ügy miatt, arra “gyorsan és következetesen” fognak reagálni.

A dpa német hírügynökség megjegyzi: az elmúlt hónapokban több alkalommal is támadás ért Izraelhez köthető hajókat az Ománi-öbölben, valamint az Indiai-óceánon is.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑